Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

Objavila M.L.B.

26. 11. 2018. 12:35 >> 12:08
5

SIMOVIĆ PORUČIO

Snažan zamah u razvoju poljoprivrede

Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja u protekle dvije godine rada Vlade postiglo je ohrabrujuće rezultate u svim oblastima rada – poljoprivredi, ruralnom razvoju, ribarstvu, šumarstvu i vodoprivredi, saopštio je potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja Milutin Simović.

“Ostvareni su rast i modernizacija proizvodnje, poboljšanje konkuretnosti domaćih proizvođača, usvajanje zahtjevnih standarda, povećanje supstitucije uvoza i rast izvoza, otvaranje novih radnih mjesta i stvaranje pretpostavki za održivo korišćenje prirodnih resursa u korist svih građana Crne Gore”, kazao je Simović.

Sumirajući postignute rezultate u protekle dvije godine, potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja je istakao da su rezultati postignuti posebno zahvaljujući pristupu koji je podrazumijevao aktivan terenski rad i snažno partnerstvo sa evropskim i drugim međunarodnim partnerima.

Govoreći o konkretnim rezultatima, Simović je podsjetio da je Agrobudžet značajno povećan i da je u prethodne dvije godine zbirno iznosio preko 70 miliona eura, kao i da su povećana izdvajanja i iz evropskih i drugih međunarodnih fondova, zahvaljujući napretku Crne Gore u procesu integracija. On je najavio rast sredstava za podršku i u narednom periodu.

Modernizovana i povećana proizvodnja

Kada je riječ o konkretnim rezultatima, kroz programe bespovratne podrške investicijama u iznosu od 50-70 odsto, u protekle dvije godine podržana je: nabavka preko 4.000 komada mehanizacije i opreme za primarnu proizvodnju i oko 10.000 komada opreme za preradu, izgradnja i rekonstrukcija oko 30.000m2 prostora za primarnu proizvodnju i preradu, nabavka oko 4.200 grla krupne i sitne stoke, nabavka oko 2 miliona komada sadnog materijala, zasnovano oko 220ha novih zasada u vinogradarstvu i voćarstvu.

“Kroz programe direktnih plaćanja (subvencije) sa oko 13 miliona eura podržano je oko 10 hiljada proizvođača, pri čemu je proširen obuhvat korisnika premija u stočarstvu i primjetan trend porasta broja grla obuhvaćenih premijama”, saopštio je Simović.

Raste količina otkupljenog mlijeka

U prethodne dvije godine isplaćene su, kako navodi Simović, premije za preko 80 miliona litara mlijeka.

“Rastu količine otkupljenog mlijeka. Procjena je da će do kraja ove godine mljekare otkupiti oko 28 miliona, litara što je rast od 8% u odnosu na prethodnu”, poručio je Simović.

Mjera podrške preradi mlijeka na gazdinstvu koja je uvedena prošle godine, prema riječima Simovića, dala je višestruko pozitivne efekte.

„Ovom mjerom unaprijedili smo bezbjednost mliječnih proizvoda, omogućili brojnim proizvođačima mlijeka u područjima gdje nije organizovan otkup da dobiju premiju za proizvedeno mlijeko i pomogli im da njihov proizvod bude cjenovno i kvalitetom konkurentniji“, kazao je Simović dodajući da je procjena da će do kraja godine podrškom biti obuhvaćeno oko 21 milion litara mlijeka, od čega će se proizvesti najmanje 2.100t raznih mlječnih proizvoda.

Ostvareni su, kako je kazao, iskoraci na planu unapređenja kvaliteta proizvoda kroz zaštitu naziva, kao i u organskoj proizvodnji za koju raste interesovanje.

Zaštićena su četiri proizvoda: „Njeguški pršut“, „Pljevaljski sir“, „Crnogorski goveđi pršut“ i „Crnogorska stelja“, a u proceduri su još tri zahtjeva, za „Crnogorski pršut“, „Durmitorski skorup“ i „Kolašinski lisnati sir“. On ej kazao da se očekuje i otpočinjanje procedure zaštite meda i maslinovog ulja.

Пратите нас на

Коментари5

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније