Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Objavila B.B. ]

27. 11. 2018. 11:00 >> 10:35

NURKOVIĆ-ZELIOLI

Skratiti procedure za angažovanje pomoraca

Status crnogorskih pomoraca i angažovanje u italijanskim brodarskim kompanijama prioritet su crnogorskog Ministarstva saobraćaja i pomorstva, istakli su ministar Osman Nurković i državni sekretar Muamer Hajdarpašić na sastanku sa ambasadorom Italije Lukom Zelioliem.

Nurković se kratko osvrnuo na dosadašnju dobru praksu brzog rješavanja tema iz resora saobraćaja sa italijanskom ambasadom, ali podsjetio i na sporazume koje Crna Gora i Italija imaju, kao i na ranije inicijative vezane za međunarodne sporazume između dvije države, dominatno iz oblasti pomorstva.

"Status crnogorskih pomoraca i angažovanje u italijanskim brodarskim kompanijama jedan je od prioriteta za crnogorsku administraciju, a rezultat je razgovora sa predstavnicima Unije pomoraca", naglasio je ministar saobraćaja.

On je istakao da su crnogorski pomorci izuzetno važni za crnogorsku ekonomiju (oko 7.000 pomoraca) i da je neophodno da se brzo reaguje, kako bi u oblasti njihovog zapošljavanja pružili neophodnu podršku i olakšali kompleksne administrativne procedure.

Hajdarpašić je ukazao na činjenicu da postojeći bilateralni sporazum o priznavanju pomorskih ovlašćenja pomoraca između Crne Gore i Republike Italije, treba staviti van snage potpisivanjem novog sporazuma, koji će u potpunosti implementirati posljednje zahtjeve STCW konvencije i ispoštovati odluku Evropske komisije kojom je Crna Gora prepoznata kao država adekvatne obuke, obrazovanja i sertifikacije pomoraca.

Hajdarpašić je informisao italijanskog ambasadora da je Crna Gora od marta 2017. godine zvanično član "Bijele liste" i inicirao naredne korake, kako bi se revidirao postojeći Sporazum i izbjegle nepotrebne procedure.

Ambasador Zelioli se složio da je potrebno razmotriti sve aspekte ove situacije i napomenuo da je brza reakcija važna, te zahvalio zvaničnicima Ministarstva saobraćaja na detaljnoj informaciji.

"Svakako treba razmotriti postojeći sporazum i rješenja koja sada nudi" kazao je Zelioli.

Na sastanku je bilo riječi i o ranije pokretanoj inicijativi za potpisivanje sporazuma o traganju i spašavanju.

Kako je istaknuto u saopštenju Ministrastva saobraćaja, imajuću u vidu da su Crna Gora i Italija susjedne zemlje postoji mnogo razloga da ovakav sporazum uskoro bude koncipiran i eventualno potpisan. Činjenica da su obije zemlje NATO ide u prilog ovoj inicijativi.

Zelioli je pozdravio inicijative crnogorskog ministarstva, koje će, kako je istakao, što prije rješavati i procesuirati ka italijanskom ministarstvu saobraćaja.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније