Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Objavio: O.Z. ]

28. 11. 2018. 10:59 >> 10:37

NURKOVIĆ U HAMBURGU

Planovi za aerodrome predstavljeni potencijalnim ponuđačima

Ministar saobraćaja i pomorstva Osman Nurković predstavio je u Hamburgu planove za razvoj aerodroma u Podgorici i Tivtu potencijalnim ponuđačima koji su izrazili interes za ulaganje u crnogorske vazdušne luke.

Nurković učestvuje na Globalnoj konferenciji za razvoj aerodroma u Hamburgu koja okuplja preko 50 vodećih operatera aerodroma, investitora, finansijera, aviokompanija kao i preko 500 zvaničnika i stručnjaka iz oblasti vazdušnog saobraćaja.

"Globalna konferencija je prilika za razmjenu iskustava, međusobnog umrežavanja i stvaranja ideja koje će unaprijediti oblast cjelokupne avijacije, a tema ovogodišnje konferencije (GAD World 2018) su trendovi u industriji, finansije, investicije, upravljanje i strategija aerodroma, privatizacija i privatno javno partnerstvo", saopštilo je Ministarstvo saobraćaja i pomorstva.

Kako se navodi, prvog dana konferencije, Nuković je vodio panel na temu koncesija aerodroma u Crnoj Gori, na kojem su prisustvovali potencijalni ponuđači koji su izrazili interes za ulaganje u projekat koji je od državnog značaja, a na panelu su učestvovali i visoki predstavnici ADP-a (Njemačkog udruženja aerodroma), TAV-a, Egis-a, daa International-a, GMR aerodroma, Marseljskih aerodroma i aerodroma u Milanu.

"Bilo je riječi o potencijalima koje nudi država Crna Gora s aspekata unapređenja turizma i privrede kao i poboljšanja transportne infrastrukture. Ministar Nurković je prisutne upoznao i sa planovima koji se odnose na razvoj vazdušnih luka u Podgorici i Tivtu kao i trenutnim stanjem projekta. Zainteresovani potencijalni ponuđači su imali priliku da u direktnoj komunikaciji s ministrom razmijene mišljenja, kao i da daju komentare i sugestije vezane za Koncesioni akt i Ugovor o koncesiji na kojima se trenutno radi", kazali su iz Ministarstva.

Nurković je istakao dobre uslovima za razvoj biznisa u Crnoj Gori - stabilna valuta, niski porezi na dobit, politička i ekonomska stabilnost.

Na panelu su takođe učestvovali i predstavnici IFC-ija koji su konsultanti Vlade Crne Gore u procesu izrade dokumentacije vezane za koncesiju aerodroma i budućeg sprovođenja koncesije.

Na konferenciji ključni akteri za razvoj avioindustrije

Takođe, prvog dana konferencije, održan je panel sa ključnim akterima za razvoj avioindustrije, počev od operatora aerodroma, aviokompanija, finansijera, regulatora tržišta i investitora.

Kako je saopšteno, akcenat je stavljen na proces privatizacije aerodroma i na stanje avioindustrije u posljednjih 25 godina, a bilo je riječi i o trendovima u oblasti optimizacije, kao i koncesionim i investicionim modelima za upravljanje aerodroma.

"Predstavnik EasyJet-a, jedne od vodećih evropskih niskobudžetnih aviokompanija je govorio o liberalizaciji tržišta, značaju korišćenja digitalnih tehnologija, održivosti sistema i značaju privatizacije kao modela razvoja aerodroma. S druge strane, upravni direktor ADV-a Ralf Beisl je iskoristio priliku da ukaže na značaj dobrih odnosa između regulatora i aviokompanija s ciljem unapređenja nivoa usluge, poboljšanja efikasnosti i smanjena troškova koji utiču na putnike", navodi se u saopštenju.

Pored njih, na panelu su učestvovali i Tomas Voldbaj, izvršni direktor aerodroma u Kopenhagenu, Holger Linkveiler, upravni direktor AviAlliance-a kao i Arturo Recio, globalni ko-predsjednik za infrastrukturu i nekretnine HSBC-ija.

"Kroz njihovu interakciju učesnici su bili u mogućnosti da sagledaju prednosti i mane privatizacije, a istaknuto je da je bitno fokusirati se na vrijednost i sadržaj investicija, umanjiti rizike koliko god je to moguće i povećati komercijalne prihode aerodroma", navode iz Ministarstva saobraćaja i pomorstva.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније