Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Mina; Objavila: J.B.Č. ]

29. 11. 2018. 23:50 >> 23:18

ASOCIJACIJA MENADŽERA

Država i privreda zajednički da pronalaze rješenja

Proces digitalne transformacije nije samo servis, već ozbiljna privredna grada, u čemu država i privreda treba da zajednički pronalaze rješenja kako bi se država na najbrži način priključila savremenim poslovnim trendovima, ocijenjeno je iz Asocijacije menadžera Crne Gore (AMM).

Predsjednik AMM-a, Budimir Raičković, kazao je na poslovnom skupu posvećenom digitalnoj transformaciji pod nazivom DigitalON da Crna Gora ima u digitalnom procesu i izazove i šanse.

"Izazovi su kako napraviti kvalitetnu strategiju, dobar regulatorni okvir, steći povjerenje u ovaj proces i podići infrastrukturu, a šanse su da se na najbrži mogući način možemo priključiti savremenim poslovnim trendovima", rekao je Raičković na skupu koji organizuje Odbor za digitalnu transformaciju AMM.

Prema njegovim riječima, proces digitalne transformacije nije samo servis ili podrška nego ozbiljna privredna grana pored turizma, energetike i poljoprivrede.

"Mi koji nemamo prevelike industrijske kapacitete u Crnoj Gori itekako treba da razmislimo i damo šansu mladim ljudima da ih podržimo u svim tim projektima i da budemo dio globalne zajednice", dodao je Raičković.

On smatra da je jako bitno u tom procesu da su država i privreda partneri i da zajednički pronalaze rješenja.

"Ovaj skup je takav. Izuzetnu pomoć je dala kompletna državna uprava, ministarstva javne uprave i nauke, Uprava za kadrove, Poreska i Uprava carina, kao i ogroman broj značajnih firmi", kazao je Raičković.

Prema njegovim riječima, taj skup, po broju, odzivu, uključenju i sinergiji koju je postigao, predstavlja prvi crnogorski digitalni san.

Ministarka javne uprave, Suzana Pribilović, saopštila je da je sa zadovoljstvom prihvatila poziv da Ministarstvo bude zvanični prijatelj događaja, prepoznajući značaj i ulogu AMM za značaj ekonomije i društvene zajednice, kao i napore koji su u okviru Odbora za digitalnu transformaciju ulažu za razvoj digitalnog društva u Crnoj Gori.

"Proces reforme javne uprave koji smo počeli u Crnoj Gori mora pratiti savremene trendove razvoja koji podrazumijeva transformaciju, ne samo sistema i procesa rada u javnoj upravi, već i promjene u sociološkom i kulturološkom sagledavanju uloge građana i privrede u društvu", rekla je Pribilović.

Prema njenim riječima, u tom smislu inovativne ideje su okosnica daljeg razvoja, a savremene tehnologije alat da se te ideje sprovedu u djelo.

"Prihvatanje novih ideja i inovacija kao primjena ICT-a donosi veći nivo otvorenosti i transparentnosti javnih institucija, odnosno doprinosi stvaranju efikasne i servisno orjentisane javne uprave", ocijenila je Pribilović.

Vlada je, kako je podsjetila, prepoznala digitalni razvoj kao jedan od svojih prioriteta još 2003. godine donošenjem prve strategije razvoja informacionog društva.

"Nakon toga, u kontinuitetu je nastavljeno strateško planiranje u toj oblasti", dodala je Pribilović.

Strategijom razvoja informacionog društva do 2020. prepoznate su aktivnosti za čije sprovođenje su zaduženi ministarstva javne uprave i ekonomije, koji predstavljaju strateške pravce razvoja u toj oblasti.

"U proteklom periodu uložili smo velike napore kako bi zaokružili zakonsku legislativu i uspostavili osnov za dalji razvoj uprave i informacionog društva", kazala je Pribilović.

Ona je precizirala da je tokom ove godine na portalu e-uprave uspostavljena posebna cjelina za regulisanje informacija u biznis licencama, što je dovelo do povećanja broja elektronskih usluga na 564.

"Ove godine pokrenuli smo razvoj elektronskih servisa koji će svim organima državne uprave omogućiti kreiranje u potpunosti zaokruženih elektronskih usluga. Radi se o jedinstvenim sistemima za naplatu administrativnih taksi i elektronskoj identifikaciji korisnika", navela je Pribilović.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније