Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Izvor: rtcg.me, Objavio: I. P. ]

03. 12. 2018. 06:49 >> 08:40
2

OBNOVLJIVI IZVORI

Zelena energija "topi" račune za struju

Crna Gora se sve više okreće obnovljivim izvorima energije. Pozitivan primjer su i dvojica Nikšićana koji su, među prvima, iskoristili energiju sunca i vjetra za kućne potrebe.

 

Mala vjetranjača na ulazu u Nikšić vrti se već punih 15 godina. Prva minivjetroelektrana napravljena u Crnoj Gori samouki je poduhvat Ratka Jovovića koji je na otpadima skupljao djelove za svoj eksperiment, koji i dan danas proizvodi struju za kućne potrebe.

"Pretežno sam koristio u radionici gdje sam radio na strugu, a mogla je da radi i termopeć do jedno četiri kilovata. Jer maksimalna snaga generatora sve zavisi od uslova i brzine vjetra", priča Ratko za RTCG.

Za razliku od Ratka, Veselin Vučurović svoj dom strujom snabdijeva kombinujuću energije zemlje i sunca.

Vila Kristal u Gornjem polju godinama privlači pažnju svojim izgleodm i funkcionalnošću, jer Veselin bukvalno solarnom energijom topi svoje račune za struju, zahvaljujući minielektrani koju je postavio u dvorište.

"Moja proizvodnja koja ide kompletna u mrežu, pokriva moju potrošnju za porodične potrebe. Na primjer moji računi su ispod nule ili su u minusu, što se tiče potrošnje, a to znači da sam u plusu što se tiče proizvodnje“, kazao nam je Veselin Vučurović.

I jedan drugi saglasani su u tome da Crna Gora ima izvanredne potencijale za obnovljive izvore energije, prije svega energija vjetra i sunca jer su ističu, to i najisplativije investicije.

"Megavat iz solarnih panela je u ovom momentu negdje oko 700.000 eura. Jedan megavat iz vjetrogeneratora je oko dva miliona eura. Jedan megavat iz malih hidroelektrana je između 2,5 i 3,5 milioan eura. Znači, računica je jasna“, kaže Veslein.

Ratko, sa druge strane, navodi da Crna Gora ima "samo takvu ružu vjetrova za vjetrogeneratore“.

Vjetroparkovi i polja solarnih panela stavrnost su koja već godinama unazad donosi benefite mnogim zemljama svijeta.

Tim koracima polako ide i Crna Gora, a primjer su projekti vejtroelektrana na Krnovu i Možuri, kao i planirana izgradnja prve soalrne elektrane na Briskoj gori kod Ulcinja.

Darko Bulatović, RTCG

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније