Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

Mina-business [ Objavio: O.Z. ]

04. 12. 2018. 16:17   >>  15:52 1

DEMOKRATE O PORESKOM DUGU

Zakon se ne primjenjuje jednako za sva preduzeća

Zakon o reprogramu poreskog potraživanja ne primjenjuje se jednako na preduzeća bliska vrhu vlasti i ona koja to nijesu, zbog čega je šteta po državu višestruka, ocijenio je potpredsjednik Demokratske Crne Gore, Vladimir Martinović.

On je podsjetio da je Zakon o reprogramu poreskog potraživanja usvojen 2016. godine omogućavajući najvećim poreskim dužnicima da nagomilani poreski dug mogu platiti u 60 jednakih rata bez kamate.

“Zakon je jasno propisao da je poreski obveznik, kojem je odobren reprogram, dužan da redovno plaća mjesečne rate, kao i da u periodu na koji je zaključen reprogram pored duga mora redovno da izmiruje i tekuće obaveze po osnovu javnih prihoda”, kazao je Martinović u ponedjeljak na konferenciji za novnare.

On je saopštio da i pored toga najveći poreski dužnici ne poštuju ugovor.

“Tako je njih deset najvećih, koji ne uplaćuju rate po dospjelom reprogramu, dužno 24,5 miliona eura. Oni su za prethodnih 18 mjeseci uvećali dug za 5,4 miliona eura. Pet najvećih dužnika za doprinose, koji ne poštuju reprogram, dug je uvećalo za skoro dva miliona eura“, kazao je Martinović.

On je rekao da posebno zabrinjava to što se pojedinim kompanijama, koje su bliske vrhu vlasti, ne donosi rješenje o raskidu ugovora o reprogramu, prinudnoj naplati ili stečaju, što je izričita zakonska obaveza.

“Stečaj se selektivno uvodi u firmama za koje se zna da se država ne može naplatiti. Tako mnogobrojne Vektre, Dragana Brkovića, zajedno duguju 17,8 miliona eura, od čega je 5,25 miliona eura po osnovu poreza i doprinosa, dok je 2,4 miliona poreskog duga”, precizirao je Martinović.

On je dodao i da tri podgoričke građevinske firme, bliske Demokratskoj partiji socijalista (DPS) - Fab live, Cijevna commerc i A-cop, duguju preko šest miliona eura samo za poreze.

“Da je Zakon o reprogramu skoro obesmišljen i da služi isključivo kao paravan za održavanje u životu DPS-ovih fabrika glasova, potvđuje činjenica da je poreski dug, od uvođenja reprograma, porastao. I preduzeća koja nijesu u reprogramu uvećala su poreski dug za pet miliona eura“, naveo je Martinović.

On je podsjetio da se Poreska uprava (PU) i Vlada uveliko ponose uvećanjem naplate poreza, ali da je on uglavnom naplaćen od malih preduzeća i preduzetnika.

“Brojke nedvosmisleno ukazuju da se štite kompanije bliske vrhu vlasti koje ne samo što ne trpe konsekvence zbog nepoštovanja preuzetih obaveza u okviru reprograma poreskog duga, već je jedan značajan broj njih u isto vrijeme korisnik vrlo povoljnih i visokih kredita koje im je odobrio Investiciono razvojni fond (IRF)”, tvrdi Martinović.

On je kazao da je šteta koja je nastala po državu višestruka.

“Ukoliko preduzetnik ili manja kompanija koja nije povezana sa vrhom vlasti ne plati porez, račun im poslije nekoliko mjeseci biva blokiran ili se uvodi stečaj, što nedvosmisleno ukazuje da zakon nije jednak i isti za sve”, saopštio je Martinović.

On je podsjetio da građani, ukoliko potpišu protokol za plaćanje duga za utrošenu električnu energiju, a ne poštuju ga, on se raskida i struja se isključuje.

“Postavlja se pitanje kako građani moraju platiti račune od svega par stotina eura, dok najveći poreski dužnici nekažnjivo duguju više miliona eura državi i njenim građnima”, zaključio je Martinović.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније