Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Mina Business, Objavila: R.P. ]

05. 12. 2018. 13:55 >> 13:30

SAMIT U BRISELU

Pretpristupnim fondovima jačaju se kapaciteti države

Pretpristupni pregovori, uz kvalitetno korišćenje sredstava iz pretpristupnih fondova, predstavljaju neke od najboljih mehanizama za dodatno unaprijeđenje kapaciteta jedne države i usvajanje evropskih standarda, saopštili su predstavnici Ministarstva ekonomije.

Generalni direktor Direktorata za investicije, razvoj malih i srednjih preduzeća i upravljanje evropskim fondovima u Ministarstvu Radosav Babić, je na Samitu EU – Zapadni Balkan, koji je održan u Briselu, kazao da je Crna Gora mnogo uradila na polju izgradnje institucionalne infrastrukture, ali i sveukupnog ekonomskog rasta i razvoja, posebno od obnove nezavisnosti.

“Usvojena Strategija EU za Zapadni Balkan trebalo bi da predstavlja jasnu podršku i ohrabrenje za Crnu Goru, ali i za sve zemlje regiona“, ocijenio je Babić.

Iz Ministarstva su kazali da je Samit održan u saradnji sa Programom Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) i Evropskom komisijom (EK) i u organizaciji Friends of Europe, na temu proširenja, integracija i izazova transformacija.

Ovogodišnji Samit okupio je predstavnike EK, nadležnih ministarstava iz regiona, kao i međunarodnih organizacija i institucija, kako bi razmijenili mišljenja i ideje sa predstavnicima privrede i civilnog društva.

Babić je imao izlaganje na panelu o aktivnostima povezivanja Zapadnog Balkana, regionalnim infrastrukturnim investicionim projektima, kao i o jačanju ekonomskih veza između samih zemalja regiona, ali i sa državama članicama EU.

Kada je u pitanju reforma ekonomskog razvoja zasnovanog na znanju, Babić je podsjetio da je Ministarstvo ove godine usvojilo Strategiju za razvoj mikro, malih i srednjih preduzeća za period do 2022.

On je najavio i da će Ministarstvo naredne godine raditi na strategiji za cjeložitovno preduzetničko učenje za naredni petogodišnji period, uvijek vodeći računa o usklađenošću sa Programom ekonomskih reformi i Pravcima razvoja Crne Gore.

Ekonomije zemalja Zapadnog Balkana obavezale su se na zajedničku saradnju u cilju unaprijeđenja ekonomske saradnje i daljih integracija.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније