Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Objavila: M.M ]

10. 12. 2018. 14:40 >> 14:18
5

KNEŽEVIĆ APELOVAO

"Zaštitite 70.000 klijenata i preko 100 miliona eura"

Nakon što je Centralna banka saopštila danas da su privremeno obustavljene uplate Atlas i IBM banke, u koje je prošle sedmice uvedena prinudna uprava Atlas grupa, na čijem čelu je Duško Knežević, apelovala je na ministra finansija Darka Radunovića i guvernera CBCG Radoja Žugića da odustanu od uvođenja moratorijuma.

Atlas grupa javno je apelovala da se zaštite klijenti Atlas Banke i Invest Banke Montenegro u vezi sa planiranim moratorijumom od strane privremene uprave Centralne Banke Crne Gore.

"Danas su se ispred filijala Atlas i Invest Banke formirali redovi klijenata koji su pokušavali da dobiju informaciju o svojim sredstvima ili da koriste sredstva sa svojih računa za svoje osnovne potrebe, a sve to nakon informacije od petka, 07.12.2018. da je u Atlas i Invest Banci uvedena privremena uprava od strane CBCG. Veliki broj klijenata ima račune samo kod ove dvije banke, što znači da je njihovo poslovanje i zadovoljavanje osnovnih životnih potreba takođe blokirano", navodi se u saopštenju.

Smatraju da će mjere od strane CBCG koje se odnose na privremenu upravu urušiti cijeli bankarski sistem u Crnoj Gori, osim toga što će Atlas i Invest Banci nanijeti nepopravljivu štetu.

"Atlas Banka i Invest Banka su održavale stabilnom svoju likvidnu poziciju, i pored blokiranih sredstava e-commerce trgovaca koja su bile obavezne da isključe iz obračuna likvidne aktive. Smatramo da CBCG i Ministarstvo finansija treba hitno da reaguju, jer je u pitanju 70.000 klijenata, 1.000 zaposlenih u cijeloj Atlas Grupi i oko 2.000 studenata Univerziteta Mediteran koji imaju sredstva na računima koja koriste iz studentskih kredita", navodi se u saopštenju.

Oni navode da je u pitanju javni interes, povjerenje u bankarski sistem, i sigurnost državnih institucija koje osiguravaju sigurnost depozita i finansijsku stabilnost uopšte.

"Moguća sljedeća faza je da deponenti drugih banaka povuku svoje depozite sa ciljem da ih drže kod sebe. Obje Banke imaju veliki broj inostranih klijenata i obje banke posjeduju preko 100 miliona eura likvidnih sredstava, tako da najava moratorijuma izaziva čuđenje", navode u saopštenju.

Oni navode da je neophodno da privremena uprava omogući klijentima da koriste svoja sredstva sa računa u razumnoj mjeri.

"Dosadašnji menadžment Atlas banke je postigao izuzetne rezultate na ozdravljenju Banke, a privremena uprava CBCG neće moći da da očikivane rezultate, posebno ne mjerama koje su na vidiku prvog dana privremene uprave, ukoliko ne bude imala aktivnu saradnju sa dosadašnjim menadžmentom", ističu iz Atlas grupe.

 

 

Пратите нас на

Коментари5

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније