Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

Objavila: M.L.B. [ Radio Jadran ]

11. 12. 2018. 21:02 >> 20:36

HERCEG NOVI

Bez mnogo rezultata u borbi protiv surlaša

Na području opštine Herceg Novi do sada je uništeno 97 palmi, u okviru realizacije Posebnog akcionog plana za borbu protiv crvenog palminog surlaša, kazali su Radiju Jadran iz Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja, odnosno Fitosanitarne uprave.

Uništavanje zaraženih palmi se nastavlja na osnovu dostavljenih informacija fitosanitarne inspekcije, u saradnji sa Opštinom Herceg Novi.

U okviru Posebnog akcionog plana u Herceg Novom palme su jednom injektirane. U avgustu ove godine, injektirano je 107 palmi na javnim površinama, a lokacije je odredila Opština Herceg Novi. 

"Analiza rezultata injektiranja je u toku, a rezultate prati Opština Herceg Novi. Napominjemo da endoterapija ne predstavlja liječenje, već samo preventivnu mjeru, što znači da samo zdrave injektirane palme mogu biti i uspješno zaštićene od surlaša",  odgovaraju iz Uprave na  pitanja o efektima injektiranja.

Akcioni plan predviđa samo jednu endoterapiju koja je već obavljena, pa sljedeću u okviru ove akcije, ne treba očekivati. 

"Feromonske klopke tipa Picusan postavljene su krajem jula na pet lokaliteta na području Herceg Novog. To su Igalo, park Boka, Meljine, Zelenika i Bijela. U isto vrijeme takve klopke postavljene su u svih šest primorskih opština. Pregledi klopki su rađeni na dvije nedjelje i do sada je urađeno sedam pregleda, o čemu su izvještaji sa preporukama redovno postavljani na web stranici Uprave i dostavljani svim primorskim opštinama na postupanje", navode iz Uprave.

U poređenju sa ostalim oštinama u tri pregleda, najveća brojnost imaga zabilježena je upravo na području Herceg Novog i u dva pregleda bio je isti broj kao na području Kotora.

Od svih pet lokaliteta najviše imaga se hvatalo na području Meljina i Igala. Brojnost imaga je bila najveća u pregledu od 13. septembra, a maksimalna brojnost u toku cijelog perioda praćenja zabilježena je u Meljnama 27. septembra i to je maksimum u odnosu na sve lokalitete na primorju, ističu iz Fitosanitarne uprave.

Međutim, dodaju i da je bilo pražnjenja klopki, što na žalost predstavlja čestu pojavu neodgovornih pojedinaca, bez obzira na uporne apele, zbog čega slika nije mogla biti kompletna.

"Ovo je neodgovorno ponašanje onih koji su to radili, jer klopke, pored toga što hvataju veliki broj insekata, pružaju i sliku o dinamici populacije štetočine. Veoma su skupe, a novac za to je izdvojila država, odnosno svi građani Crne Gore", navode iz Fitosanitarne uprave

Brojnost imaga u klopkama rasla je u kontinuitetu do polovine septembra.

Ovakvo stanje u klopkama govori da preporučene mjere borbe nisu adekvatno ili nisu uopšte sprovodili držaoci bilja, odnosno vlasnici palmi.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније