Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

Objavila: M.L.B.

11. 12. 2018. 12:12 >> 11:58

POTRAGA ZA NAFTOM

Istraženo 73% podmorja, nema negativnih uticaja

Istraživanje nafte i gasa u crnogorskom podmorju teče bez problema i zastoja. Od početka 3D sejzmičkih istraživanje crnogorskog podmorja snimljeno je 73 odsto ukupne površine, saopšteno je iz Uprave za ugljovodonike.

"Od početka 3D snimanja 19. novembra do 10. decembra brod za 3D seizmičko istraživanje Polar Empress, završio je snimanje oko 900 km2, odnosno 73 odsto ukupne površine blokova 4, 5, 9 i 10 u crnogorskom podmorju", navodi se u saopštenju.

Kažu i da je u tom periodu, 3D seizmičko simanje realizovano bez problema i zastoja.

"Sve mjere zaštite životne sredine i monitoringa parametara životne sredine se sprovode u skladu sa Elaboratom o procjeni uticaja na životnu sredinu. Licencirani posmatrači morskih sisara i kornjača koji se nalaze na brodu Polar Empress u navedenom periodu nisu registrovali promjene koje bi mogle da ukažu na negativan uticaj 3D snimanja na biodiverzitet mora", navodi se u saopštenju.

Tokom prethodne nedelje licencirani posmatrači su opremom za pasivni akutički monitoring registrovali prisustvo delfina (neidentifikovana vrsta), koji je bio na udaljenosti većoj od 700 metara, odnosno van “sigurnosne” zone.

Imajuću i vidu udaljenost, kako se navodi u saopštenju, posebne mjere nijesu bile neophodne.

3D seizmičko istraživanje crnogorskog podmorja na blokovima 4, 5, 9 i 10 počelo je, 19. novembra i trajaće, ako sve bude po planu i vremenski uslovi to dozvole 34 dana rada.

"Istraživanje na blokovima 4, 5, 9 i 10 vrši kompanija Shearwater za potrebe koncesionara ENI/Novatek na ovim blokovima. Istraživanje se obavlja u skladu sa Ugovorom o koncesiji za istraživanje i proizvodnju ugljovodonika sa koncesionarima Eni/Novatek, koje je sastavni dio radnog programa po tom ugovoru", saopšteno je iz Uprave za ugljovodonike.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније