Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

Objavio: F.R. [ Mina ]

11. 12. 2018. 14:14 >> 13:54
3

ŽUGIĆ O ATLAS BANCI

Cilj zaštititi i one koji imaju preko 50.000€ depozita

Svi deponenti Atlas i Invest banke Montenegro (IBM), sa nivoom depozita do 50 hiljada eura, potpuno su bezbjedni i zaštićeni i biće isplaćeni nakon isteka moratorijuma od 45 dana, saopštio je guverner Centralne banke (CBCG) Radoje Žugić. On je naglasio da je cilj zaštiti i 560 deponenata koji imaju depozit veći od 50 hiljada eura.

„Svi deponenti ovih banaka sa nivoom depozita od jednog do 50 hiljada eura potpuno su bezbjedni. Za to garantuju sredstva Fonda za zaštitu depozita, privremeni upravnici i CBCG. Nema mjesta panici“, poručio je Žugić na konferenciji za novinare.

On je dodao da su svi garantvani depoziti potpuno zaštićeni i da će biti isplaćeni nakon što istekne moratorijum, koji je uveden u ponedjeljak i koji traje 45 dana, uključujući radne i neradne.

Žugić očekuje da će se nakon moratorijuma razjasniti sve dileme i da će banke dobiti šansu za oporavak.

„Deponenata sa nivoom depozita do 50 hiljada eura je 87 hiljada, dok je 560 onih koji prekoračuju taj nivo. Cilj nam je da i njih zaštitimo. Ovih 560 deponenata imaju nešto iznad 50 odsto u odnosu na garantovne depozite“, rekao je Žugić.

On je podsjetio da je CBCG u petak u te dvije banke uvela privremene uprave i da se to može posmatrati sa dva aspekta – mikro i makro.

„Na mikro aspektu jedini cilj bio je zaštita deponenata i povjerilaca banke. Banke imaju veliki broj deponenata i ogromne depozite i nama je cilj da obje finansijske kompanije u narednom periodu kroz privremene uprave vratimo na zdravi kolosjek i dobru bankarsku praksu“, saopštio je Žugić.

Kada je u pitanju makro aspekt, on je poručio da je bankarski sistem stabilan, visoko likvidan, adekvatno kapitalizovan i profitabilan.

„Imali smo ranije brojne ranjivosti sistema, ali su ti izazovi danas na nivou individualnih banaka, a ne sistemskog karaktera“, objasnio je Žugić.

Uredno će isplaćivati zarade, penzije, socijalna davanja 

Prema njegovim riječima, moratorium se ne odnosi isplate zarada, penzija, socijalnih davanja, studentskih kredita i svih šteta po osnovu ugrožavanja zdravlja.

„Sve će biti uredno isplaćivano“, tvrdi Žugić.

Na pitanje na koji način preduzeća koja su klijenti banaka mogu da izmire redovne obaveze, Žugić je odgovorio da se moratorijum odnosi na sva plaćanja u najkraćem mogućem roku.

On je podsjetio da je CBCG, u prethodne dvije godine, obavljala dnevni monitoring nad Atlas i IBM bankom i da je uspjela da smanji neke njihove rizike.

„Međutim, dešavaju se dva ekstremna slučaja. Riječ je o padu garancije od 15,2 miliona eura, koja nije bila u poslovnim knjigama banke, što je napravilo gubitak sa negativnim uticajem na kapital i stopu solventnosti. I drugi negativan utcaj je blokada od preko 63 miliona eura od nadležnih državnih organa. To su dva razloga koja su dovela do uvođenju privremene uprave“, objasnio je Žugić.

On je poručio da mjera uvođenja privremene uprave nema nikakve veze sa aktivnostima policije koja je Specijalnom državnom tužilaštvu (SDT) podnijela krivične prijave protiv 79 građana i 95 preduzeća zbog osnovane sumnje da su od početka 2011. do sada počinila krivična djela pranje novca u iznosu od oko 550 miliona eura.

“CBCG nema pravo da prima i daje bilo kome savjete, niti da sarađuje po bilo kom osnovu. CBCG nije ni sa kim sarađivala već radila svoju osnovnu odgovornost i ovlašćenja. CBCG je primijenila Zakon o bankama kao imperativnu normu, jer je stopa solventnosti pala ispod pet odsto, a i drugi parametri poslovanja su se pogoršali“, kazao je Žugić.

On tvrdi da ta korektivna mjera ne znači stečaj ni likvidaciju, već namjeru CBCG da oporavi te dvije banke.

Žugić je rekao da ne postoji veće interesovanje klijenata za povlačenjem novca u ostalim bankama i da CBCG to prati punim kapacitetom.

„Nikakvih negativnih efekata za sada nema u odnosu na druge banke. Atlas i IBM banka čine svega nešto iznad šest odsto tržišnog učešća na finansijskom tržištu“, saopštio je Žugić.

Na pitanje da li još neka banka ima slične parametre koji bi mogli dovesti do sličnog scenarija, Žugić je rekao da su ostale banke definitivno stabilne.

„Imali smo još jednu banku koja je iskoračila i ima visok stepen likvidnosti i solventnost preko 13 odsto, što je jako dobro“, zaključio je Žugić.

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније