Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Izvor: Mina, Objavila: M.M.Lj. ]

13. 12. 2018. 16:53 >> 16:29

SEKULIĆ PORUČILA

Osjetićemo benefite energetskih projekata

Opština Ulcinj i njeni građani osjetiće benefite realizacije energetskih projekata kroz otvaranje novih radnih mjesta i prihode lokalne kase, a doprinosi se i ukupnoj ekonomskoj situaciji, ocijenila je ministarka ekonomije, Dragica Sekulić.

 

Ona je, odgovarajući na pitanje poslanika koalicije Albanci odlučno, Gencija Nimanbegua o benefitima koje lokalna samouprava Ulcinj može očekivati od budućeg rada vjetroparka Možura, kazala da vjeruje da će se kroz prihode državnog budžeta i lokalne kase osjetiti benefiti tako velikih infrastrukturnih projekata.

„Sama izgradnja završena je ove godine, a u narednom periodu se očekuje početak testne faze odnosno probne proizvodnje same vjetroelektrane“, navela je Sekulić u Skupštini.

 Izgradnju je, kako je podsjetila, realizovala kompanija Možura windpark i u obavezi je da plaća sve poreze i naknade državi, što redovno i čini.

„Porez na nepokretnost dužna je da plaća Opštini Ulcinj što će i činiti i u narendom periodu. Osim toga, planirana godišnja proizvodnja oko 110 gigavat sati (GWh) će, zajedno sa Krnovom, u velikoj mjeri doprinijeti energetskom miksu u Crnoj Gori“, rekla je Sekulić.

Prema njenim riječima, cijena godišnjeg zakupa je 186 hiljada eura za zemljište na kojem je izgrađena Možura, što ide u budžet, a odatle se u velikoj mjeri finansira funkcionisanje lokalne samouprave Ulcinj.

„Izgradnju vjetroelektrane je pratila izgradnja putne i eletroenergetske infrastrukture, 110 kV trafostanice, dalekovoda i 15 kilometara pristupnog puta, čime su značajno poboljšani infrastrukturni uslovi u području izgradnje vjetroelektrane“, navela je Sekulić.

Kroz realizaciju drugih projekata u Ulcinju, koji se tiču proizvodnih i distributivnih objekata u narednom periodu će se u velikoj mjeri poboljšati sigurnost snabdjevanja električnom energijom kao i pouzdanost rada sistema.

„U toku je postupak pregovora o ugovoru za zakup 6,5 miliona kvadrata zemljišta koje se nalazi na teritoriji Ulcinja koja bi, prema najbolje rangiranoj ponudi, trebalo da donese prihode od dva miliona godišnje u državni budžet samo po osnovu iznajmljivanja zemljišta za izgradnju solarne elektrane do 250 MW“, dodala je Sekulić.

Nimanbegua je zanimalo i koji je rizik i koje će mjere zaštite država preduzeti ako počne eksploatacija nafte i gasa u crnogorskom podmorju.

 Sekulić je kazala da u Jadranskom moru već postoji preko 1,5 hiljada bušotina i da se sve zemlje u okruženju, koje se bave turizmom, bave i eksploatacijom ugljovodonika.

„Mi smo jedina zemlja koja do sada to mineralno bogatstvo nije valorizovala“, poručila je Sekulić.

Ona je saopštila da je obaveza Crne Gore da to radi na pametan i održiv način, što podrazumijeva sprovođenje svih mjera zaštite.

 Sekulić je podsjetila da je Ministarstvo pripremilo Nacrt zakona o sigurnosti operacija sa ugljovodonicima, u skladu sa direktivama Evropske unije (EU), koji će se uskoro naći u parlamentu.

„Cilj je da se unaprijed mora znati tačan plan eksploatacije, rizici koji se mogu pojaviti, kao i mjere koje se u tom slučaju sprovode“, dodala je Sekulić.

Ona je kazala da je Agencija za zaštitu prirode i životne sredine bila uključena u sve aktivnosti do sada.

 Crna Gora je do sada potpisala dva ugovora o koncesiji za istraživanje i proizvodnju ugljovodonika. Sada se nalazi u procesu seizmičkih istraživanja, a prva bušenja se očekuju u 2020. godini.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније