Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Izvor: Anadolija; Objavio: I. P. ]

14. 12. 2018. 12:07   >>  11:42 5

SINDIKATI TRAŽE

Minimalna zarada da bude 50% prosječne

U trenutku kada su mnoge evropske države, među kojima i Slovenija i Hrvatska, odlučile da povećaju minimalne zarade radnicima, sindikati u Crnoj Gori pokušavaju da u sklopu Socijalnog savjeta dogovore povećanje minimalne zarade na 50 odsto prosječne plate u državi.

 

Minimalna zarada u Crnoj Gori iznosi 193 eura i najniža je u regionu. Prethodne dvije godine tema povećanja minimalne zarade često je bila u fokusu, ali bar za sada, ne postoji spremnost Vlade da izađe u susret zahtjevu sindikata. 

Duško Zarubica, generalni sekretar Saveza sindikata Crne Gore, poručio je danas da je povećanje minimalne zarade jedan od prioriteta u radu obje crnogorske sindikalne centrale. 

"Posljednji put minimalna zarada u Crnoj Gori je povećana 2013. godine. U okruženju, uglavnom su te minimalne zarade usklađivane svake godine. U Crnoj Gori, minimalna zarada je 37 posto od prosječne zarade, dok je u zemljama regiona minimalna zarada od 47 do 53 posto prosječne“, kazao je Zarubica. 

Sjednica Socijalnog savjeta biće održana u četvrtak, a ova tema biće na dnevnom redu sjednice. 

Generalni sekretar Unije slobodnih sindikata Crne Gore Srđa Keković, kazao je da 193 eura mjesečno u Crnoj Gori prima 9.849 radnika. 

"Minimalna zarada treba da iznosi onoliko novca koliko je tom radniku potrebno da regeneriše radnu snagu koju je utrošio, da bi stvorio neki novi proizvod i poslodavcu napravio profit. Minimalna zarada od 193 eura je najniža u regionu“, kazao je Keković. 

Poređenja radi, minimalna zarada u Makedoniji iznosi 196 eura, u BiH 208 eura, Srbiji 213 eura. U Hrvatskoj će od 1. januara minimalna zarada biti 404 eura, dok je socijalni savjet Kosova prihvatio prijedlog da minimalna zarada bude oko 250 eura. 

Keković je danas još kazao da je potrošačka korpa u Crnoj Gori 637 eura. 

"Šta sa 193 eura može da uradi jedan zaposleni, ako znamo da je potrošačka korpa 637 eura, u koju nije inkorporirana renta za stanovanje? Ni tri minimalne zarade ne mogu izjednačiti troškove potrošačke korpe. Mi u ovom trenutku tražimo da bude minimalna zarada 50 posto prosječne plate. Očekujemo razumijevanje, ovo su nepobitni argumenti“, rekao je Keković. 

Prethodnih dana iz crnogoske Vlade više puta je saopšteno da neće biti povećanja minimalne zarade.

Premijer Duško Marković to je ponovio i u četvrtak, na premijerskom satu, u Skupštini Crne Gore. 

Vođe sindikata ipak podsjećaju da je premijer Marković u svom ekspozeu rekao da će ključni cilj njegovog kabineta biti da u centar svih ekonomskih politika stavi inerese građana. 

"Može li biti većeg interesa od toga da radnik dobije minimum plate koliko mu je dovoljno da može da preživi i da ponovo radi? Ne može biti uspješan poslodavac onaj koji očekuje od radnika da mu gladan radi, a mi ovdje pričamo o povećanju od nekih 60 eura, što je minimalno povećanje u odnosu na cijene roba i usluga. Konačno, hvalimo se svuda u Evropi i regionu da je Crna Gora lokomotiva integracionih procesa. Ako smo mi lokomotiva integracionih procesa, onda je stvarno zastiđe za svakoga od nas da budemo na repu svih minimalnih zarada u regionu“, istakao je Keković. 

Пратите нас на

Коментари5

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније