Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

15. 12. 2018. 15:34   >>  17:25 7

PODMORSKI KABL

Uspješno prvo testiranje

Probno testiranje (commissioning) projekta energetskog povezivanja Crne Gore i Italije, uspješno je započeto. Proba je počela juče prvim funkcionalnim testiranjem konvertorskog postrojenja u Lastvi, potvrđeno je Televiziji Crne Gore iz italijanske Terne i Crnogorskog elektroprenosnog sistema.

 

Provjera funkcionalnosti cijelog sistema projekta podmorskog kabla trajaće nekoliko mjeseci, nakon čega slijedi komercijalna upotreba početkom druge polovine naredne godine. Projekat energetske interkonekcije Crne Gore sa Italijom, prvo je spajanje regiona te vrste sa Evropskom unijom koju našu zemlju pozicionira kao energetsko čvorište na Balkanu. 

Energetsko povezivanje Crne Gore i Italije polako ulazi u završnu fazu. Nakon što je kabl dužine 455 kilometara, od čega je većina pod morem, postavljen prošle godine, juče je uspješno završeno početno testiranje konvertorskog postrojenja u Lastvi. Testiranje koji podrazumijeva stratesku saradnju i koordinaciju operatora prenosnog sistema Crne Gore i Italije, CGES-a i Terne, trajaće nekoliko mjeseci. Komercijalna upotreba podmorskog kabla, odnosno tranzit električne energije izmedju Balkana i Evropske Unije, putem prenosnih sistema Crne Gore i Italije, očekuje se početkom druge polovine naredne godine.

Projekat podmorskog kabla strateški je važan za region, jer je to prva energetska interkonekcija Balkana sa EU. Očekivani benefiti su brojni a važnost projekta za Crnu Goru, apostrofirao je i predsjednik Milo Đukanović, prilikom posjete kompaniji Terna u julu.

“Ovo nije samo projekat dva preduzeca pa čak ni dvije države. To je jedan moćan infrastrukturni link, koji povezuje Balkan sa Evropom i to su oni linkovi koji su upravo potrebni danas kada razmišljamo o tome kako pomoći Balkanu da ubrza svoj hod ka dostizanju evropskog kvaliteta  života”, kazao je predsjednik Crne Gore Milo Đukanović.

Crna Gora će po završetku projekta, dobiti poboljšanu prenosnu mrežu, sigurniji energetski sistem, posebno primorje, što će biti od velikog značaja za buduće investicije u turizmu. Da će kablom, osim struje i profita, u našu zemlju “doplivati” i druge koristi, nedavno se saglasio i premijer.

“Biti energentrsko čvorište regiona podstiče investitore iz energetskog sektora da ulažu u CG. Nema danas svjetske kompanije koja se ne interesuje za CG zbog projekta podmorskog kabla “, kazao je predsjednik Vlade Duško Marković.

Energetsku vezu Italije i Crne Gore Evropska komisija proglasila je projektom javnog interesa. U realizaciju najsavremenijih tehnoloških rješenja, dosad neviđenih na Balkanu, učestvovali su svjetski brendovi - Tošiba, Prizmijan i Neksans.

Borislav Višnjić

Пратите нас на

Коментари7

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније