Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Objavio: I. P. ]

20. 12. 2018. 07:04   >>  06:37 1

OD 1. JANUARA

Skuplji rezani duvan, gazirana pića i alkohol

Od 1. januara naredne godine biće povećane akcize na fino rezani duvan sa 30 na 35 eura po kilogramu, na etil alkohol sa 1.050 eura na 1.250 eura po hektolitru, gazirana pića sa 20 eura na 25 eura po hektolitru.

To će, kako piše Pobjeda, povećati cijene ovih proizvoda, ali će se tek po primjeni veće akcize znati koliko.

Najviše muke prihodima budžeta u ovoj godini napravilo je povećanje akcize na cigarete na 40 eura na hiljadu komada, nakon čega su pali prihodi, a povećan šverc.

Zbog toga je Vlada od 1. septembra vratila akcizu na stari nivo, na 30 eura na hiljadu komada, nakon čega je tržište počelo da se stabilizuje.

Smanjena akciza ostaće i naredne godine, ali će na rezani duvan, kome su se mnogi pušači okrenuli, biti povećana. Iz Ministarstva podsjećaju na akcizni kalendar, koji je u primjeni od avgusta, kada je smanjena akciza na rezani duvan sa 54 na 30 eura po kilogramu, što je u primjeni od 1. septembra do 31. decembra 2018.

"Od 1. januara do kraja 2019. akciza na rezani duvan biće 35 eura eura po kilogramu; od 1. januara do 31. decembra 2020. godine 40 eura, 2021. godine 45 eura da bi 2022. akciza bila 50 eura po kilogramu. Godinu kasnije akciza će biti 55 eura, a 2024. godine 60 eura po kilogramu rezanog duvana", naveli su iz Ministarstva finansija i dodali da su od akcize na duvanske proizvode naplatili 37,6 miliona eura, što je 26,6 odsto ili 13,6 miliona eura manje nego u istom periodu prošle godine.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније