Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Mina business; Objavila: M.M ]

20. 12. 2018. 18:49   >>  18:21 1

BUDŽETSKE OBAVEZE

Omogućeno zaduživanje od 370 miliona

Vlada je danas usvojila Predlog odluke o zaduživanju Crne Gore za narednu godinu, kojim se omogućava zaduženje države od 370 miliona eura za potrebe finansiranja budžetskih obaveza, dionice autoputa Bar-Boljare i otplate duga.

Generalni direktor Direktorata za državni trezor u Ministarstvu finansija, Dragan Darmanović, kazao je da će od tog iznosa, 190 miliona eura biti potrebno za finansiranje budžetskih obaveza, kapitalnog budžeta i otplate duga, dok će 180 miliona biti namijenjeno za finansiranje dionice autoputa Bar-Boljare.

"Definisano je da se država u narednoj godini može zadužiti za potrebe refinansiranja duga u iznosu do 250 miliona eura. Radi se o nastavku aranžmana koji smo imali sa Svjetskom bankom (SB) ove godine i radi se o mogućnošću dalje saradnje sa SB“, objasnio je Darmanović nakon sjednice Vlade.

Prema njegovim riječima, ostavljena je ta mogućnost jer sa SB postoje određeni programi koje država mora da ispuni i zavisno od dinamike tih reformi stvoriće se uslovi da se taj aranžman sa SB realizuje.

„Takođe je data mogućnost za zaduženje za potrebe realizacije projekta izgradnje dionice autoputa Smokovac-Mateševo u visini potrebnih sredstava za realizaciju svih aktivnosti“, dodao je Darmanović.

Odlukom je predviđeno i da se država u toku godine može zaduživati za potrebe likvidnosti, a ta sredstva je država obavezna da vrati do kraja tekuće godine.

„Sva pomenuta zaduženja u skladu su sa godišnjim Zakonom o budžetu za narednu godinu“, rekao je Darmanović.

Predlogom odluke se definišu kreditni aranžmani koji će se zaključiti tokom naredne godine, finansijske institucije, iznosi kao i projekti za koje će se obezbijediti novčana sredstva. Oni će se odnositi na izgradnju putne infrastrukture, škola, vrtića, realizaciju projekata iz oblasti vodosnabdjevanja, otpadnih voda i energetske efikasnosti.

„Ovom odlukom je predviđeno za koje kreditne aranžmane država može izdati garancije“, dodao je Darmanović.

On je, odgovarajući na pitanje koliko iznosi državni dug, rekao da je na kraju trećeg kvartala iznosio 2,72 milijarde eura ili 67 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP), a neka projekcija je da će on na kraju ove godine biti oko 3,2 milijarde ili oko 70 odsto BDP-a.

Darmanović je, odgovarajući na pitanje da prokomentariše kritike opozicije kada je u pitanju Vladina politika izdavanja garancija, kazao da izvršna vlast vodi restriktivnu politiku.

„One se izdaju za kompanije koje finansijski dobro stoje i koje su stabilne. Veliki dio se odnosi na eletroprenonosni sistem, kao i Elektroprivredu (EPCG)“, dodao je Darmanović.

On je kazao da ne dijele mišljenje oipozicije da su te garancije rizik za državu.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније