Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Objavio: I. P. ]

21. 12. 2018. 11:40   >>  11:26 12

MUSTAFIĆ TVRDI

Za godinu 10.000 nezaposlenih manje u CG

Direktor Zavoda za zapošljavanje Crne Gore (ZZZCG) Suljo Mustafić saopštio je da se na evidenciji ZZZCG na kraju ove godine nalazi 10.000 nezaposlenih manje u odnosu na 2017. godinu.

 

Naime, u Crnoj Gori se više od 41 hiljade građana nalazi na evidenciji nezaposlenih, a više od polovine su žene. Iako je trend nezaposlenosti u padu u odnosu na 2017. godinu, i dalje je bez posla skoro devet hiljada visoko obrazovanih građana.

Mustafić je na godišnjoj konferenciji saopštio da je godinu na izmaku obilježila bolja slika na tržištu rada - kontinuirani pad registrovane nezaposlenosti, sa stopom znatno nižom nego lani. 

"Na kraju prošle godine iznosila je 22,09 odsto, a sada 18,03 odsto. Na evidenciji Zavoda za zapošljavanje na kraju 2018. godine nalazi se 41.840 nezaposlenih, što je za 10 hiljada manje u odnosu na 2017. godinu. Više od polovine su žene, 58,49 odsto. Bez posla su 8.834 visokoškolca, među kojima je 286 specijalista i magistara i 15 doktora nauka", kazao je Mustafić, prenosi Anadolija. 

On je istakao da su poslodavci putem ZZZCG oglasili 29.029 slobodna radna mjesta. 

"Najviše se zapošljavalo u sektorima ugostiteljstva i turizma, uslužnim djelatnostima i građevinarstvu", kazao je Mustafić. 

Posredstvom Zavoda, ove godine je angažovano 9.229 domaćih radnika na sezonskim poslovima. 

"U ovoj godini su izdate više od 22.964 dozvole za rad i zapošljavanje stranaca, što je 22 odsto više nego prošle. Ovaj alarmantno veliki podatak ukazuje na činjenicu da se ne koristi potencijal domaće radne snage", rekao je Mustafić. 

Na pitanje kako gleda na najnoviju odluku Njemačke, koja je pripremila zakon o useljavanju stručne radne snage, odnosno zapošljavanju građana iz država izvan EU, Mustafić odgovara da je prisutan regionalni trend odlaska radnika. 

"Taj regionalni trend radne snage, najproduktivnije i najkvalifikovanije je prisutan u svim zemljama regiona. Na svim regionalnim konferencijama govorimo o ovom vidljivom trendu priličnog odliva domaće radne snage. To je ono što će vjerovatno biti i u narednom periodu, ali mi se moramo truditi s više strana. Prvo, da domaćem radniku ponudimo kvalitetna radna mjesta u realnom sektoru, a s druge strane, da pokušamo da najbolje i najkvalitetnije radnike nagradimo s boljim platama i uslovima rada. Ovo je prevashodno apel na poslodavce", istakao jeMustafić. 

Пратите нас на

Коментари12

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније