Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Mina Business, Objavila: R.P. ]

22. 12. 2018. 14:50 >> 14:23

PRIVREDNA KOMORA

Očekuje se uspješna zimska sezona

Turistički poslenici u Crnoj Gori očekuju uspješnu zimsku sezonu, koju će pratiti rast turističkog prometa i veći prihod u odnosu na prethodnu, ocijenjeno je u Privrednoj komori (PKCG).

Tursitički radnici su na sjednici Odbora Udruženja turizma i ugostiteljstva PKCG, koja je održana u petak, saopštili da je skijališna sezona prošle sedmice otvorena na Žabljaku, a ove na Vučju i u Kolašinu.

Predsjednik Odbora, Dragan Ivančević, kazao je da se sada ulazi u sezonu koja pokazuje da Crna Gora polako postaje turistička destinacija sa velikim potencijalima u ski rizortima i zimskim centrima.

“Predstoji nam veliki rad. Ono što je aktuelno - povećanje dužine skijaških staza, izgradnja gondola i žičara, rad na putnoj infrastrukuturi, obavezuje sve nas, koji smo direktni učesnici u turizmu, a naravno i javni sektor”, rekao je Ivančević.

On smatra da je jako važno umanjiti uticaj vremenskih prilika na turističku ponudu, odnosno da je neophodno obezbijediti vještačko osnježavanje, kako bi skijaška sezona trajala četiri ili pet mjeseci.

"Time bi se privukli novi investitori u hotelske kapacitete na sjeveru i doprinijelo cjelogodišnjoj sezoni".

Direktor preduzeća Skijališta Crne Gore Miloš Popović, ocijenio je da će se izgradnjom ski centra Kolašin 1600 i ostalih, čija je realizacija u toku, kao i prioritetne dionice autoputa, obezbijediti ravnomjerniji regionalni razvoj, otvoriti nova radna mjesta i povećati atraktivnost cjelokupnog prostora za domaće i strane investitore.

“Crna Gora će značajno unaprijediti svoju turističku ponudu i moći će da izađe u susret rastućoj potražnji posjetilaca, kao cjelogodišnja turistička destinacija”, saopštio je Popović.

U predstojećoj sezoni biće aktivno šest skijališta - Savin kuk i Javorovača na Durmitoru, Kolašin 1450 i Kolašin 1600, Vučje u Nikšiću i Hajla u Rožajama, a cijene usluga će biti na prošlogodišnjem nivou.

Direktorica ski centra Vučje Bojana Đukanović, kazala je da ove godine očekuju dosta djece iz cijele Crne Gore.

“Potpisali smo ugovore sa turističkim agencijama iz Dubrovnika i Trebinja, pa se nadamo i velikom broju gostiju iz regiona. Od ove godine nudimo naše, domaće proizvode, po čemu se razlikujemo od drugih centara”, rekla je Đukanović.

Direktorica Nacionalne turističke organizacije Željka Radak Kukavičić, apelovala je na sve nadležne lokalne i državne službe da održavaju puteve koji vode ka zimskim centrima.

Državni sekretar za turizam Damir Davidović, kazao je da svi problemi koji opterećuju ovaj sektor nijesu riješeni, ali da stoji obećanje da „neće biti gurani pod tepih“.

“Ostvareni rezultati su najbolji podstrek privredi i institucijama da ulože dodatan napor, jer smo još daleko od toga da ispunimo potencijale u turizmu. Vjerujem da će sezona biti dobra”, poručio je Davidović.

U cilju nastavka trenda rasta posjeta i ostvarenih noćenja, kao i prihoda od turisticka sezone, na sjednici je zaključeno da je neophodno realizovati dalje aktivnosti na diverzifikaciji turističke ponude, osmišljavanju događaja i sadržaja, koji će svojom atraktivnosšću privlačiti turiste u Crnu Goru i doprinijeti njihovom dužem boravku.

“Takođe, neophodno je povećanje smještajnih kapaciteta i drugih sadržaja na sjeveru, kojim će se animirati turisti koji su zainteresovani za boravak i aktivnosti na snijegu”, rekli su iz PKCG.

Konstatovano je i da treba nastaviti aktivnosti na suzbijanju sive ekonomije, koja je i dalje je prisutna u skoro svim segmentima turističke djelatnosti.

“U cilju smanjenja negativnih uticaja vremenskih prilika i daljeg unapređenja ponude zimskih centara, u narednom periodu treba pristupiti dogradnji i rekonstrukciji skijališnih kapaciteta, sa topovima za vještačko osnježivanje staza i noćno skijanje, izgradnji klizališta, staza za nordijsko skijanje”, zaključeno je na sjednici.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније