Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

Objavila M.L.B. [ rtcg.me/Mina ]

26. 12. 2018. 15:03 >> 16:48
2

SKUPŠTINSKA RASPRAVA

Za nastavak kapitalnih projekata i socijanu sigurnost

U Skupštini Crne Gore počela je rasprava o Predlogu zakona o budžetu za narednu godinu. Budžet za narednu godinu planiran je na 2,38 milijardi eura.

Ministar finansija Darko Radunović kazao da je budžet rezultat nastavka fiskalne konsolidacije, sa ciljem postepenog smanjenja javnog duga i održivosti javnih finansija.

Budžet, kako kaže minisatr, garantuje redovnost svih socijalnih davanja, uz očekivano blago povećanje kroz usklađivanja zagarantovana zakonom.

I isplata zarada zaposlenim u javnom sektoru, kako kaže ministar, biće redovna uz povećanje od jedan odsto.

Od toga tekući budžet iznosi 910,74 miliona eura, budžet državnih fondova 700 miliona, kapitalni 320,93 miliona, transakcije finansiranja 432,35 miliona, a rezerve 20 miliona.

Izvorni prihodi budžeta u narednoj godini planirani su u iznosu od 1,82 milijardi eura, ili 38,2 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP) i u odnosu na procjene za ovu godinu veći su 71 milion eura. Ukupni izdaci planirani su 1,97 milijardi eura ili 41,1 odsto BDP-a i veći su za 40 miliona.

Poslanik DPS-a Predrag Sekulić kazao da je da je dobro što iz godine u godinu imamo rast prihoda, a sivu zonu potrebno je efikasnije smanjivati. Sekulić smatra da je potrebno još smanjivati javne rashode, a postepeno i javni dug.

Poslanik BS Ervin Ibrahomović naveo je da je budžet za 2019. razvojni i realana. Omogućava, kako kaže, nastavak kapitalnih projekata i socijanu sigurnost.

“Sve ovo nas poziva na dalji nastavak racionalnog odnosa prema budžetskoj potrošnji i na odgovoran odnos prema novcu građana”, kazao je Ibrahimović.

Nezavisni poslanik Aleksandar Damjanović je govoreći o strukturi budžeta upozorio na prohodnoj strani nema obrazloženja nijedne stavke.

„Kako da vam vjerujem da ste dobro izračunali porez na dobit i dodatu vrijednost (PDV) ili akcize kada imamo završni račun budžeta za prošlu godinu gdje je za pojedine stavke omašeno po 50 ili 60 miliona eura“, pitao je Damjanović.

Poslanik Demosa Miodrag Lekić, kazao je da budžet nije računovodstveni dokument, nego ogledalo jedne ekonomske politike. “Radi se o sredstvima građana, poreskih obveznika i naša je odgovornost time veća”, rekao je Lekić.

Da svaka uspješna ekonomska politika ima cilj kvalitetniji život građana, kazao je poslanik SDP-a Raško Konjević.

Konjević je podsjetio i da Crna Gora ima najmanju minimalnu zaradu u regionu i da čak Kosovo ima višu, 250 eura. On je, govoreći o tome šta stvara ekonomski rast u Crnoj Gori, kazao da je dug povećan sa 2,6 milijardi na 3,2 milijarde eura.

“Mi smo upumpali nova sredstva u ekonomiju i to nam diže rast”, tvrdi Konjević.

Poslanik Socijaldemokrata (SD) Boris Mugoša, je među pozitivne strane budžeta za narednu godinu naveo dalju konsolidaciju javnih finansija, odnosno da se svi tekući izdaci finansiraju iz izvornih prihoda.

Ministar Radunović je kazao da u Vladi nijesu rekli da neće povećavati dug, već da će se on povećavati dok se bude radio autoput i da će se zaduživati samo za potrebe kapitalnog budžeta.

“Krajnje konzervativno smo pravili budžet i za narednu godinu nijesmo planirali povećanje plata, ali ne znači da do toga neće doći”, rekao je Radunović.

On je naveo da, kada je riječ o korekciji minimalne zarade i smanjenja opterećenja na rad, do toga mora doći, samo je pitanje trenutka kada to može da se odradi.

“Tu moramo biti krajnje oprezni, ja se nadam što je moguće prije”, zaključio je Radunović.

 

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније