Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Objavio: O.Z. ]

27. 12. 2018. 18:10   >>  17:43

DO 10. DECEMBRA

Uprava carina: Naplata prihoda 730 miliona eura

Uprava carina je od početka godine do 10. decembra naplatila 729,97 miliona eura prihoda, što je 12,11 odsto više u odnosu na isti prošlogodišnji period.

Iz Uprave carina je saopšteno da je obavljen povraćaj sredstava u iznosu od 9,46 miliona eura i time ostvarena neto naplata prihoda od 720,5 miliona eura, što je 10,3 odsto više u odnosu na plan.

Predstavnici Uprave carina su danas, na sjednici Kolegijuma direktora, sagledali preliminarne rezultate rada u ovoj godini.

“Rast naplate prihoda u odnosu na isti period prošle godine prvenstveno je uslovljen boljom naplatom poreza na dodatu vrijednost (PDV) pri uvozu u iznosu od 484,98 miliona eura, što predstavlja povećanje od 19,49 odsto”, navodi se u saopštenju.

Po osnovu akcize naplaćeno je 217,63 miliona eura, što je na nivou prošle godine.

“Ostvarena naplata po osnovu carine iznosila je 25,32 miliona eura, odnosno 6,51 odsto više. Prihodi od poreza na kafu iznosili su 1,98 miliona eura, dok su ostali prihodi naplaćeni u iznosu od 62,3 hiljade eura”, precizira se u saopštenju.

Uprava carina je, prema riječima njenih predstavnika, i u ovoj godini ostvarila dobar trend u ostvarivanju pozitivnih rezultata.

“Svi indikatori relevantni za iskazivanje uspješnosti pokazuju stabilan i kvalitetan rast, kako u oblasti naplate prihoda, tako i u oblastima olakšanja međunarodne trgovine, zaštite društva i bezbjednosti carinskog područja i jačanju administrativnih kapaciteta”, navodi se u saopštenju.

Na sjednici Kolegijuma direktora konstatovane su dinamične promjene u svim segmentima rada, dobar trend u naplati prihoda, aktivno sudjelovanje u borbi protiv sive ekonomije i značajno jačanje antikoruptivnog mehanizma.

“Rad na strateškim projektima, pojednostavljenje carinskih procedura, snažna komunikacija sa privrednim okruženjem i beskompromisan odnos institucije u pogledu snaženja integriteta, biće prioriteti i u narednoj godini, kako bi proces modernizacije institucije bio nastavljen planiranom dinamikom”, zaključuje se u saopštenju.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније