Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

28. 12. 2018. 20:33   >>  22:46 2

SKUPŠTINA CG

Usvojen Budžet za 2019. godinu

Skupština je večeras usvojila Zakon o budžetu za narednu godinu, kojim je predviđen ukupan iznos primitka i izdataka od 2,38 milijardi eura.

Za Zakon su glasala 42 poslanika, dva su bila protiv, a uzdržanih nije bilo. Poslanici su usvojili i Odluku o zaduživanju Crne Gore za narednu godinu.

Ministar finansija, Darko Radunović, kazao je tokom rasprave u Skupštini da je taj dokument rezultat nastavka sprovođenja mjera fiskalne konsolidacije sa ciljem smanjenja budžetskog deficita i javnog duga.

“Tekući budžet iznosi 910,74 miliona eura, budžet državnih fondova 700 miliona, kapitalni 320,93 miliona, transakcije finansiranja 432,35 miliona, a rezerve 20 miliona”, precizirao je Radunović tokom objedinjene rasprave o predlozima zakona o budžetu i odluke o zaduživanju.

On je rekao da budžet za narednu godinu karakteriše brži rast prihoda u odnosu na rashode, čime se postiže opadajući trend budžetskog deficita sa procijenjeih 3,8 odsto u ovoj godini na 2,97 odsto u narednoj godini, nakon čega se očekuje budetski suficit.

Radunović je kazao i da su izvorni prihodi budžeta u narednoj godini planirani u iznosu od 1,82 milijardi eura, ili 38,2 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP) i u odnosu na procjene za ovu godinu veći su 71 milion eura.

Ukupni izdaci planirani su 1,97 milijardi eura ili 41,1 odsto BDP-a i veći su za 40 miliona.

Poslanici vladajuće koalicije ocijenili su da je budžet za narednu godinu razvojni, okrenut kapitalnim projektima i zasnovan na realnim pretpostavkama, dok iz dijela opozicije upozoravaju na neuraavnoteženost prihoda i rashoda i sve lošiji kvalitet života građana.

Skupština je usvojila i izmjene i dopune Zakona o strancima koje su podnijeli poslanici Demokratske partije socijalista (DPS).

Izmjene su predložene u cilju potrebe pojednostavljivanja procedura za izdavanje dozvola za privremeni boravak i rad strancima, radi zapšljavanja i sezonskog zapošljavanja.

Ključna novina se tiče toga da se godišnja kvota ubuduće neće određivati prema zanimanjima nego prema djelatnostima.

Skraćeni su i rokovi za izdavanje dozvole, a novina je i da se prilikom apliciranja za dozvolu neće tražiti izvod iz Akta o sistematizaciji za preduzetnike.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније