Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

18. 08. 2013. 14:23 >> 14:23

ZA POLJOPRIVREDNIKE

Novac iz EU fondova već naredne godine

Crna Gora je, predajom akreditacionog paketa, stvorila uslove da novac iz evropskog fonda za poljoprivredu, IPARD, namijenjen za ovu godinu plasira već naredne i ne propusti priliku da poljoprivrednicima obezbijedi potrebna sredstva kao neke zemlje iz regiona.

Iz Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja objasnili su da sticanjem statusa kandidata za članstvo u EU Crna Gora ima pristup evropskim predpristupnim fondovima.

„Korišćenje ovih fondova zavisi od same zemlje, odnosno spremnosti zemlje za njihovo upravljanje“, rekli su agenciji Mina-business predstavnici Ministarstva koji su, pripremom akreditacionog paketa, omogućili da se iznos od sedam miliona eura, koji je Evropska unija opredijelila za Crnu Goru, a koji je bio doveden u pitanje, zadrži i bude usmjeren na poljoprivredne proizvođače.

Srbija, na primjer, nije uspjela da obezbijedi iznos od deset miliona eura jer nije uspostavila sistem za korišćenje tih sredstava.

Da bi dobila novac za poljoprivredu, EU od Srbije, kako je nedavno objavio Novi magazin, nije tražila da prizna Kosovo, da riješi sve zaostale sudske procese ili preispita sve sporne privatizacije. Zatraženo je samo da se sprovedu neophodne procedure kako bi Srbija dobila akreditaciju za Agenciju za plaćanje koja bi upravljala novcem namijenjenim poljoprivredi.

Međutim, ovaj zadatak nije urađen. To će, po nekim procjenama, ukupno koštati Srbiju oko 50 miliona eura.

IPARD fondovi su ključni za razvoj poljoprivrede jer se fondovi direktno plasiraju ka poljoprivrednicima.

Mnoge zemlje su na pragu članstva u EU uveliko trošile novac koji im je bio na raspolaganju. Novac iz evropskih fondova namijenjen poljoprivredi, bio je izuzetno značajan slabijim ekonomijama, poput Hrvatske, Slovačke, Poljske i drugih.

Radom i ozbiljnošću prema samoj IPARD strukturi, Crna Gora je uspjela da sačuva novac.

„Spremamo se da objavimo uskoro i poziv za poljoprivrednike kroz koji će imati priliku da koriste sredstva naimjenjena kroz IPARD. Akreditacioni paket je ključna stvar u ovom procesu. Samom predajom paketa pokazali smo spremnost za plasiranje IPARD fondovima i sposobnost da upravljamo procesom. Uradili smo sve što je do nas“, rekli su iz crnogorskog Ministarstva poljoprivrede.

Drugim riječima, dobijanje IPARD sredstava znači da je Crna Gora uspjela da stvori uslove za decentrilizovano upravljanje EU fondovima, što je veoma zahtjevan posao uzimajući u obzir EU uslove.

Crnogorski poljoprivredni proizvođači još ne ispunjavaju kriterijume za korišćenje sredstava iz IPARD programa.

Da bi ih što više ojačali i primakli kriterijuma potrebnim za IPARD, osmišljen je MIDAS program.

„ Kako je IPARD strožiji kao program, MIDAS predstavlja odlično sredstvo za podizanje kvaliteta poljoprivrednih proizvođača i postepeno dostizanje većih standarda“, objasnili su iz Ministarstva.

To znači da će u suštini, kako su dodali, IPARD u proceduralnom smislu biti sličan MIDAS programu, ali sa mnogo jačim kriterijumima.

„Razlike će biti u strožijim kriterijumima za apliciranje“, kazali su iz Ministarstva ukazujući na mogućnost investicija od 20 miliona eura za ovu i narednu godinu.

Iz Ministarstva napominju da, ipak, postoji opasnost da spremnost poljoprivrednih proizvođača ne bude na visokom nivou, što znači da se ne iskoristi cijeli godišnji fond.

Crnogorska poljoprivreda je u posljednjih pola godine napravila veliki pomak u podizanju standarda poljoprivredne proizvodnje,  unaprijeđenju mehanizacije i širenju gazdinstava.

Akreditacioni paket predat je Ministarstvu finansija koje treba da izabere revizora koji će sprovesti proces provjere.

Kada se prođe provjera, slijedi dodjela nacionalne akreditacije, nakon čega se zahtjev za akreditaciju podnosi Evropskoj komisiji.

„Očekujemo da ćemo to učiniti do kraja godine. Po dobijanju akreditacije od Evropske komisije Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja zvanično će upravljati IPARD fondom“, kazali su iz Ministarstva. 

(Mina business)

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније