Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Mina; Objavila: J.B.Č. ]

02. 01. 2019. 16:49 >> 16:20

EBRD

Za ekonomski rast ključna fiskalna stabilizacija

Fiskalna stabilizacija ostaje ključna za dugoročni ekonomski rast Crne Gore u ovoj godini, a značajan potencijal se nalazi u turizmu i obnovljivoj energiji, ocijenio je šef kancelarije Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) u Podgorici, Jap Sprej.

"Vlada bi, nakon što je razvila kredibilnu fiskalnu strategiju, trebalo da se drži dogovorenih ciljeva, čak i ako ekonomski rast uspori, kako bi se vratila fiskalna ravnoteža i smanjio javni dug", rekao je Sprej agenciji Mina bizinis.

Projekat autoputa je, kako je kazao, značajno povećao teret javnog duga i nosi značajan rizik promjene kursa, jer je kredit izražen u američkim dolarima.

"Iako su izgledi za rast u Crnoj Gori relativno dobri, fiskalni suficiti u narednim godinama će uvjeriti tržišta o dugoročnoj održivosti zemlje", ocijenio je Sprej.

Ekonomija je, kako je podsjetio, premašila očekivanja u 2017. godini. Bruto domaći proizvod (BDP) porastao je 4,7 odsto, podstaknut investicijama, posebno u projektu izgradnje autoputa i vodećim razvojem turizma na obali, kao i privatnom potrošnjom, podstaknutom relativno visokom stopom kreditiranja.

"Ekonomija je nastavila da jača u prošloj godini, a rast u prvoj polovini godine procijenjen je na 4,8 odsto, ponovo sa sličnim pokretačima kao i 2017. godine. Na osnovu ovog snažnog učinka, povećali smo našu prognozu za ukupnu stopu rasta za prošlu godinu sa 3,7 odsto u maju na 4,2 odsto u našem novembarskom izdanju Regionalnih ekonomskih perspektiva", precizirao je Sprej.

On je naveo da u EBRD-u očekuju da će rast u ovoj godini biti umjeren do tri odsto, zbog fiskalnih mjera štednje usvojenih u 2017, a trenutni ciklus izgradnje na autoputu završava.

"Članstvo u NATO predstavlja veliku prekretnicu na putu Crne Gore ka članstvu u EU. To signalizira stabilnost zemlje i dalje će poboljšati investicionu klimu. Evropska komisija (EK) je u februaru istakla mogućnost da Crna Gora postane članica EU ako postigne zadovoljavajući napredak u sprovođenju neophodnih reformi. Opet, ovo je ohrabrujući signal za strane investitore", ocijenio je Sprej.

On je dodao da iskustvo i istraživanja EBRD-a pokazuju da su preduzeća zabrinuta zbog problema kao što su konkurencija iz neformalnog sektora i carinskih i trgovinskih propisa, dok je korupcija i dalje izazov.

"Kako bi se pomoglo vlastima u rješavanju ovih pitanja, EBRD je počeo da pruža podršku Savjetu za konkurentnost, koji predstavlja platformu za javno-privatni dijalog u Crnoj Gori. EBRD podržava tu instituciju obezbjeđivanjem stalnog, profesionalnog sekretarijata ekonomskih, pravnih i političkih eksperata i očekujemo da Savjet sprovede uticajne reforme", poručio je Sprej.

Prema njegovim riječima, jačanje investicione klime u Crnoj Gori neće samo podržati ekonomski rast i privući nove investicije, već će biti od ključnog značaja i za put Crne Gore ka pridruživanju EU, čija je podrška strateški prioritet EBRD-a.

On je ocijenio da sektori kao što su turizam i obnovljiva energija nude dobar potencijal za ekonomski rast.

"Proces približavanja EU će zahtijevati od zemlje da ulaže velika sredstva u infrastrukturu, koja uključuje ne samo puteve, aerodrome i željeznice, već i opštinsku infrastrukturu kao što je upravljanje otpadom, vodosnabdijevanje i tretman, zdravlje i obrazovanje. Ako se dobro upravlja, to može dati ekonomiji dodatni podsticaj i ponuditi zanimljive mogućnosti za investitore, posebno ako se neki od projekata mogu obaviti u privatno-javnom partnerstvu", objasnio je Sprej. 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније