Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ TVCG, Objavila: J.B.Č. ]

03. 01. 2019. 08:08   >>  07:40

EKONOMISTI

Za ekonomski rast neophodne strukturne reforme

Crna Gora je prošle godine ostvarila značajan ekonomski rast i stabilizaciju javnih finansija, ocijenili su profesori na Ekonomskom fakultetu Božo Mihailović i Anđelko Lojpur. Oni smatraju da su time stvorene pretpostavke da ekonomija ove godine nastavi da raste, ali poručuju da su neophodne strukturne reforme i strategijski pristup posebno u sektorima turizma i poljoprivrede.

Statistika pokazuje da je crnogorska ekonomija u godini za nama ostvarila rast u turizmu, poljoprivredi, građevinarstvu i industriji. Zabilježen je rast investicija, bolja naplata poreza i veći prihodi u državnom budžetu. Sve je to, smatraju sagovornici TVCG, rezultiralo da ekonomija u posljednjem kvartalu 2018. dostigne rast od 5 odsto.

"Taj rast je visok, zasnovan na realnim osnovama izraz je statističkih pokazatelja i što je najbitnije zasniva se na realnoj ekonomiji, ekonomiji realnog sektora. S pravom se može reći da na kraju ove godine crnogorska ekonomija bilježi znatno veći rast za otprlilike 1 do 1,5 odsto u odnosu na ekonomije Zapadnog Balkana", kazao je predsjednik Saveza ekonomista Crne Gore profesor Božo Mihailović.

"Rezultate koji je crnogorska ekonomija ostvarila u ovoj godini su sasvim zadovoljavajući ili više od toga. Svi pokazatelji su išli prema gore. Dvije stvari su pri tome jako bitne. Bitna je stabilizacija prilika kao osnova za dalji ekonomski rast i razvoj, a druga je da imamo u kontinuitet u poboljšanju svih tih pokazatelja", kazao je profesor na Ekonomskom fakultetu Anđelko Lojpur.

Dobri rezultati iz prethodne godine, kako očekuju sagovornici TVCG, nastaviće se i u 2019. Ovogodišnji kapitalni budžet koji je najveći do sada biće, smatraju, snažan podsticaj daljem rastu ekonomije.

"Stopa rasta crnogorske ekonomije, prema mojim saznanjim i pokazateljima koji su do sada će biti nastavljena i da će biti značajna, pa evo u nekoj kvantitativi sigurno iznad četirui odsto", kazao je Mihailović.

"Baš sam malo onako mogu reći iznenađen da neke projekcije u pogledu rasta idu na niže ne znam zašto. Mislim da se predviđaju neke stope od 2 do 2,1 u narednim godinama. Ja ne mislim da će crnogorska ekonomija nazadovati kada su u pitanju te stope rasta. Moguće da to neće biti toliko", kazao je Lojpur.

Da bi zadržali postojeće stope rasta, Mihailović kaže da se na unutrašnjem planu Crna Gora mora okrenuti nastavku strukturnih reformi.

"Sve aktivnosti na povećanju izvoza, prije svega direktnog izvoza, jer je on u prvih 11 mjeseci nepunih 400 miliona. Dakle povećanje konkurentnosti, povećanje ukupne privredne aktivnosti, posebno smanjenje administrativnih barijera", kazao je Mihailović.

Lojpur vjeruje da je Crna Gora ulaskom u NATO i napretkom u pregovorima sa EU bitno promijenila svoju početnu poziciju, ali da joj je neophodan sistemski pristup u ključnim oblastima.

"Sasvim jasno je da turizam ima neka generička svojstva, ali taj turizam mora počivati na domaćim proizvodima. Druga grana je poljoprivreda moramo proizvoditi organsku hranu, hraniti turizam i drugi dio izvoziti", kazao je Lojpur.

Samo tako, vjeruju sagovornici TVCG, i građani u skorijoj budućnosti mogu osjetiti benefite ekonomskog rasta.

Biljana Rovčanin, TVCG

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније