Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

19. 08. 2013. 11:13 >> 11:13

MONSTAT SAOPŠTIO

Potrošačka korpa 802 eura, veća i inflacija

Minimalna potrošačka korpa u julu iznosila je 802,4 eura, od čega se na hranu i bezalkoholna pića odnosi 259,5 eura, na neprehrambene proizvode i usluge 350,2 eura i vrijednost imputirane rente 192,7 eura.

 

Prema podacima Monstata, ukupna vrijednost minimalne potrošačke korpe u julu, u odnosu na jun, zabilježila je rast od 0,2 odsto.

U poređenju sa podacima iz jula prošle godine, Monstat je saopštio da je potrošačka korpa ove povećana za 1,9 odsto, dok je u odnosu na decembar 2012. godine povećana za 0,4 odsto.

Istovremeno, Monstat je saopštio da je mjesečna inflacija u julu, mjerena harmonizovanim indeksom potrošačkih cijena, iznosila +1,1 odsto.

Najveći uticaj na mjesečnu stopu inflacije imali su rast cijena usluga smještaja, goriva i maziva, duvana, mlijeka, sira i jaja, električne energije, mesa i telefonskih i telefaks usluga.

Rast stope inflacije izazvan je i povećanjem stope PDV-a sa 17 na 19 odsto.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније