Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

Mina-business [ Objavio: O.Z. ]

10. 01. 2019. 18:38 >> 18:10

EKIP

Investicije operatora u ovoj godini 30,7 miliona eura

Tržište elektronskih komunikacija u Crnoj Gori je u prošloj godini nastavilo sa intenzivnim razvojem, dok će u ovoj planirane investicije operatora iznositi 30,7 miliona eura, saopštio je izvršni direktor Agencije za elektronske komunikacije i poštransku djelatnost (EKIP), Darko Grgurović.

On je kazao da se, imajući u vidu da najveći operatori na crnogorskom tržištu posluju u okviru svijetskih i regionalnih i telekomunikacionih grupacija, može zaključiti da su uslovi na tržištu elektronskih komunikacija stabilni i da je uspostavljen predvidiv regulatorni okvir koji garantuje dalji razvoj tržišta kroz sigurne investicije i implementaciju najnovijih tehnologija i servisa.

„Visok nivo investicija je doveo do značajnog povećanja dostupnosti i broja širokopojasnih priključaka i takav trend će se nastaviti i u narednom periodu“, rekao je Grgurović u intervjuu agenciji Mina-business.

On je naveo da su operatori u prethodne tri godine u sktor elektronskih komunikacija investirali skoro 250 miliona eura.

„Tokom 2016. godine nivo investicija je iznosio 117 miliona eura, a tokom 2017. godine 82 miliona eura. Za prošlu godinu ulaganja najvećih operatora su bila planirana u iznosu od 44,8 miliona eura, dok su za ovu godinu planirana u iznosu 30,7 miliona eura“, precizirao je Grgurović.

Na osnovu obima investicija, kako je ocijenio, može se zaključiti da je u nekoliko prethodih godina obim investicija veći od jedne trećine ukupnih prihoda sektora elektronskih komunikacija.

„Poređenja radi, u članicama Evropske unije (EU) investicije se na godišnjem nivou kreću između 12 odsto i 15 odsto prihoda u sektoru elektronskih komunikacija“, objasnio je Grgurović.

Komentarišući dešavanja na tržištu elektronskih komunikacija u prošloj godini, Grgurović je saopštio da se nastavilo sa intenzivnim razvojem.

"Značajno su povećani broj širokopojasnih priključaka i korišćenje savremenih elektronskih komunikacionih usluga. Iako su suočeni sa brojnim izazovima koji su danas prisutni u razvoju i korišćenju raznovrsnih elektronskih servisa, aplikacija i društvenih mreža, najveći i najznačajniji crnogorski operatori elektronskih komunikacija su nastavili sa značajnim ulaganjima u razvoj elektronske komunikacione infrastrukture i elektronskih komunikacionih mreža nove generacije", kazao je Grgurović.

On je posebno izdvojio velike investicije u fiksnu elektronsku komunikacionu mrežu i značajan porast konkurencije u toj oblasti, koji su doveli do porasta broja priključaka, povećanja kvaliteta i sniženja cijena usluga.

"U toku prošle godine broj priključaka fiksne telefonije porastao je na 170,44 hiljade i veći je 15,42 odsto u odnosu na 2017. Ukupan broj širokopojasnih priključaka porastao je na 157,36 hiljada", dodao je Grgurović.

Navedeno povećanje broja korisnika je dovelo do penetracije fiksnog širokopojasnog pristupa internetu od 73,4 odsto u odnosu na broj domaćinstava.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније