Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Objavio: I. P. ]

13. 01. 2019. 08:35   >>  08:06

U MBA SMATRAJU

Bez terenske kontrole nemoguće smanjiti sivu ekonomiju

Predloženi nacrt zakona o fiskalizaciji proizvoda ne bi trebalo usvojiti jer donosi previše promjena i neizvjesnosti. Zato smatramo da je bolje unaprijediti postojeći sistem fiskalizacije, kazao je u intervjuu za Dan izvršni direktor Montenegro biznis alijanse Zoran Vulević.

 

On smatra da se uvođenjem novog sistema fiskalizacije ne može garantovati smanjenje sive ekonomije, što je jedan od ciljeva koji se želi postići.

"Odnosno bez terenske kontrole nije moguće smanjiti sivu ekonomiju. Postojeća uredba o poreskim registar kasama nudi dovoljno prostora za uvođenje izmjena koje bi mogle doprinijeti značajnom unapređenju evidentiranja prometa i značajnom smanjenju sive ekonomije u maloprodajnom prometu. Sistem onlajn fiskalizacije koji je, uglavnom, preuzet iz iskustva Hrvatske ne unapređuje poslovne procese i ne rješava problem sive ekonomije u Crnoj Gori, već samo mijenja postojeći način fiskalizacije sa drugim”, kazao je Vulević.

Postojeća uredba o poreskim registar kasama, smatra on, nudi dovoljno prostora za uvođenje izmjena koje bi, kako je pojasnio, mogle doprinijeti značajnom unapređenju evidentiranja prometa i značajnom smanjenju sive ekonomije u maloprodajnom prometu.

“Prefiskalizacija, odnosno određivanje novih evidencionih brojeva poreskih registar kasa omogućila bi da se u veoma kratkom roku formira registar poreskih kasa. Uvođenje GPRS sistema komunikacije sa Poreskom upravom doprinijelo bi stalnom praćenju stanja prometa i tačnoj evidenciji aktivnih poreskih registar kasa. Smatramo da bi ovaj pristup bio mnogo efikasniji i za biznis i za državu, kako je MBA i predstavila u svom alternativnom rješenju na nacrt zakona o fiskalizaciji u prometu proizvoda i usluga”, objašnjava direktor MBA-a.

Vulević naglašava da bi bilo dobro ukoliko bi došlo do ukidanja kriznog poreza, upravo u interesu stvaranja što podsticajnijeg poslovnog ambijenta.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније