Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

Mina-business [ Objavio: O.Z. ]

13. 01. 2019. 17:36   >>  17:08

KOSTIĆ ISTIČE

Neophodno bavljenje visokom uvoznom zavisnošću

Visoka uvozna zavisnost, trajna negativna karakteristika crnogorske ekonomije, je jedan od najvažnijih zadataka u budućnosti, pored smanjenja duga i održavanja stabilnog dinamičnog rasta uz rast zaposlenosti, ocijenio je ekonomski analitičar, Vasilije Kostić.

“Trajna negativna karakteristika crnogorske ekonomije - eksterna neravnoteža - visoka uvozna zavisnost je strukturne prirode i ona će ostati i u godinama koje slijede i to bih nominovao za jedan od važnijih zadataka u budućnosti”, kazao je Kostić agenciji Mina-business.

On je rekao da ekonomski rast koji je zabilježila crnogorska ekonomija u prošloj godini ne može, a da se ne ocijeni izuzetno značajnim iz dva osnovna razloga.

“Prvi, ekonomski rast od gotovo pet odsto je izuzetno dinamičan rast sam po sebi, a drugi, što je ostvaren u datim okolnostima”, naveo je Kostić, koji je profesor na Fakultetu za menadžment u Herceg Novom.

Prema njegovim riječima, crnogorskom konceptu stabilizovanja javnih finansija ekonomski rast je bio conditio sine qua non - uslov bez koga se ne može.

“Istina, dug je porastao, ali ukoliko obezbjeđujete javne prihode u povećanom iznosu i ako je rast brži od rasta duga, onda taj problem ne eskalira - nadam se da će tako biti i u budućnosti”, ocijenio je Kostić.

Pored toga, kako je dodao, ključni doprinos pozitivnim ekonomskim kretanjima rast je generisao i kroz povećano zapošljavanje odnosno smanjenje nezaposlenosti.

“Brojka sa kojom se operiše između deset hiljada i 11 hiljada radnih mjesta je impozantna, a naročito je značajno da se time stvaraju uslovi i za novi značajan rast kroz povećanu tražnju”, rekao je Kostić.

On je dodao da je crnogorska ekonomija u prošloj godini i zabilježila povećanje kreditnog rejtinga.

“To je takođe od izuzetne važnosti za nas, budući da smo zavisni od stranog finansiranja i da bi svako pomjeranje u tom smislu na gore moglo biti više nego sa ozbiljnim posljedicama”, zaključio je Kostić.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније