Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Objavila B.B. ]

14. 01. 2019. 15:17   >>  14:49

POTPISAN MEMORANDUM

Podrška Austrije crnogorskim privrednicima

Memorandum o razumijevanju između Komorskog investicionog foruma zapadno-balkanske šestorke (KIF), austrijskog ministarstva za Evropu, integracije i spoljne poslove i Privredne komore te zemlje potpisan je juče u Beču.

Predsjednik Privredne komore Crne Gore Vlastimir Golubović, prisustvovao je u Beču ceremoniji potpisivanja Memoranduma. Golubović je član Upravnog odbora Komorskog investicionog foruma Zapadnog Balkana, a crnogorska komora jedan od utemeljivača.

U ime Ministarstva Austrije Memorandum je potpisala ministarka Karin Knajsl, u ime Komore Austrije njen predsjednik Harald Mahrer, a u ime KIF-a Marko Čadež koji je u mandatu predsjedavajućeg ovom asocijacijom.

Prvi korak, koji proističe iz Memoranduma, je, kako se napominje u saopštenju Privredne komore CG, kreiranje usluga za mala i srednja preduzeća u oblasti digitalizacije, a u cilju rješavanja njihovih primarnih potreba u procesu digitalne transformacije.

Prioritet je i izrada obrazovnih i programa praktične obuke na osnovu potražnje na tržištu rada, kako bi se odgovorilo njegovim potrebama, te kroz to potrebama i privatnog sektora u zemljama Zapadnog Balkana, a sve u cilju poboljšanja mogućnosti zapošljavanja.

Projektni predlog biće finalizovan do 1. aprila 2019. godine.

Usaglašeno je da KIF uspostavi potrebnu upravljačku strukturu kako bi se obezbijedilo ostvarivanje partnerstva, Komora Austrije pruži znanje i stručnost kroz svoje institucionalne kapacitete i svoju mrežu, dok će Austrijska razvojna agencija pružiti svoju stručnost, kao i dati finansijski doprinos ostvarivanju partnerstva.

Zajedno sa partnerskim zemljama, javnim institucijama, organizacijama civilnog društva i preduzećima, Federalno ministarstvo Austrije i njihova agencija ADA nastoje da obezbijede održivi razvoj, između ostalog i u Jugoistočnoj i istočnoj Evropi. ADA finansira projekte i programe trenutno sa ukupno 500 miliona eura.

Privrednoj komori Crne Gore povjereno je koordiniranje ovim projektom, u dijelu koji se odnosi na stručno obrazovanje.

Golubović je istakao da je uvjeren da će saradnja koja je ozvaničena na ovaj način biti od izuzetne važnosti na polju stvaranja kadrova potrebnih tržištu rada u regionu Zapadnog Balkana, kroz prenos najbolje prakse iz Austrije.

Kako se dodaje, Republika Austrija i Crna Gora njeguju dobre odnose na svim nivoima, što podrazumijeva i ekonomsku saradnju.

"Prisustvo investitora iz Austrije za nas je veoma važno, baš kao i saradnja u oblasti turizma, koja ima uzlazni trend, što se ogleda kroz sve veće prepoznavanje Crne Gore kao destinacije sofisticirane ponude. Dobroj ekonomskoj saradnji doprinose, u svom punom kapacitetu, privredne komore naše dvije zemlje, za što nam se odaje priznanje sa najviših državnih adresa," rekao je Golubović.

Harald Mahrer, predsjednik Privredne komore Austrije je dodao da dosadašnju saradnju sa privrednim komorama država zapadnog Balkana će podići na potpuno novi nivo i uspostaviti dobro organizovan regionalni hab, koji će se fokusirati na buduća pitanja digitalizacije i stručnog obrazovanja.

"Ova dva područja rasta su prave ekonomske poluge za približavanje država Zapadnog Balkana Evropskoj uniji. Što se tiče procesa reformi, duboko sam uvjeren da je razvoj održivih ekonomskih struktura ključan za uspjeh daljeg procesa pristupanja," zaključio je Mahrer.

Prema riječima ministarke Knajsl, budućnost jugoistočne Evrope mora biti jasno vezana za evropski kontekst.

"Prioritet naše spoljne politike je podrška državama jugoistočne Evrope, koje su zaista njen dio, na njihovom putu ka EU. Važno je stvoriti perspektivu za ljude u regionu. Međusobno priznavanje profesionalnih kvalifikacija je od suštinskog značaja i Austrija daje značajan doprinos tome kroz svoju posvećenost dualnom obrazovanju," kazala je austrijska ministarka.

Golubović je istakao, da je učešće kancelara Austrije, Sebastiana Kurza na Konferenciji o ekonomiji koju je organizovala Privredna komora Crne Gore 2018, kada se obratio auditorijumu od oko 850 učesnika, među kojima je najviše bilo privrednika iz regiona, još jedna potvrda da je Austrija spremna da pomogne Crnoj Gori na evropskom putu.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније