Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Mina; Objavila: M.M ]

16. 01. 2019. 13:50   >>  13:35 1

INSPEKCIJA

Pojačane kontrole u Podgorici i na sjeveru

Uprava za inspekcijske poslove organizovala je pojačani nadzor u Podgorici krajem prošle godine, kada je zabranjeno obavljanje djelatnosti u osam subjekata, dok su trenutno pojačane kotrole inspekcija i na sjeveru tokom zimske sezone.

 

U trodnevnom nadzoru od 27. do 29. decembra prošle godine na području Podgorice učestvovale su Turistička, Sanitarna, Tržišna i Inspekcija rada.

“Kontrolisani su subjekti koji posluju u ugostiteljstvu i prometu robe, pri čemu je realizovana 291 kontrola, utvrđeno 208 nepravilnosti, izdato 187 prekršajnih naloga, zabranjeno je obavljanje djelatnosti za osam subjekata nadzora, a 19 osoba je zatečeno bez ugovora o radu”, navodi se u saopštenju.

Kontrolišući promet robe u maloprodaji i veleprodaji, Tržišna inspekcija je stavila akcenat na poštovanje propisanih obaveza subjekata nadzora u dijelu obavljanja djelatnosti, odnosno podnošenje prijava trgovine i zanatstva, vođenje propisane evidencije o nabavci i prodaji robe, isticanje cijena proizvoda i usluga, uključujući upoređivanje istaknutih sa utvrđenim cijenama, kao i kontroli izdavanja računa.

“Inspekcija rada je usmjerila nadzor posebno na suzbijanje nezakonitog angažovanja radnika, kao i u dijelu zapošljavanja i ostvarivanja prava zaposlenih, odnosno uskraćivanje prava na sedmični i godišnji odmor, ali i neredovne isplate zarada i uplate doprinosa za obavezno socijalno osiguranje, prekovremenog i noćnog rada”, rekli su iz Uprave.

Najčešće nepravilnosti koje je Turistička inspekcija utvrdila u ugostiteljskim objektima su bile usluživanje gostiju proizvodima sa isteklim rokom trajanja, neposjedovanje normativa i cjenovnika, neizdavanje računa za pružene usluge, proširenje djelatnosti i neposjedovanje odobrenja za rad.

“Sanitarna inspekcija je obavljala nadzor sanitarno-higijenskih uslova u ugostiteljskim objektima, u dijelu posjedovanja uredno ovjerene sanitarne knjižice, kao dokaza da je obavljen obavezni zdravstveni pregled”, kazali su iz Uprave.

Krajnji cilj tih kontrola je poboljšanje poslovnog ambijenta kroz suzbijanje svih pojava sive ekonomije na tržištu robe i usluga.

“U istom pravcu trenutno se realizuje pojačani nadzor i na sjeveru Crne Gore, imajući u vidu pojačani promet robe i usluga tokom zimske turističke sezone”, zaključuje se u saopštenju.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније