Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Mina; Objavila: M.M ]

17. 01. 2019. 18:22 >> 17:53

SVJETSKA BANKA

Rast crnogorske ekonomije u ovoj godini 2,8 odsto

Svjetska banka (SB) je u najnovijim globalnim prognozama povećala procjenu rasta crnogorske ekonomije za ovu godinu 0,3 procentna poena, na 2,8 odsto.

SB je u junu prognozirala rast crnogorskog bruto domaćeg proizvoda (BDP) za ovu godinu od 2,5 odsto.

SB je u najnovijem januarskom izvještaju, u koji je agencija Mina-business imala uvid, povisila prognozu rasta za prošlu godinu na 3,8 odsto, sa ranije prognoziranih 2,8 odsto.

Iz te međunarodne finansijske institucije su saopštili da bi rast ekonomije u 2020. godini trebalo da iznosi 2,5 odsto, što je 0,4 procentna boda više u odnosu na junsku prognozu.

SB je prognozirala rast crnogorske ekonomije u 2021. godini od 2,5 odsto.

SB je, u dokumentu pod nazivom Globalne ekonomske perspektive, povodom usporavanja rasta globalne ekonomije kao razloge za to navela povišene trgovinske tenzije i posrtanje međunarodne trgovine.

Izveštaj SB dolazi u trenutku dok su Sjedinjene Američke Države (SAD) i Kina u trgovinskom sporu koji već mesecima potresa finansijska tržišta širom svijeta.

Privredni rast SAD će, prema procjeni SB, vjerovatno usporiti na 2,5 odsto ove godine sa prošlogodišnjih 2,9 odsto, dok će ekonomija Kine porasti po stopi od 6,2 odsto u ovoj godini u poređenju sa 6,5 odsto iz prošle.

Očekuje se da će BDP tržišta u usponu ove godine porasti na 4,2 odsto, dok će razvijene ekonomije porasti po stopi od dva odsto.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније