Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Izvor: CdM, Objavio: I. P. ]

18. 01. 2019. 10:12   >>  09:42 15

MOBING, STEČAJ...

Kako je poslovao Duško Knežević?

Predsjednik Atlas grupe Duško Knežević kojeg tužilaštvo sumnjiči da je počinio krivično djelo zloupotreba u privrednom poslovanju putem podstrekavanja, kome je određen jednomjesečni pritvor, godinama unazad bio je u žiži javnosti zbog lošeg odnosa prema zaposlenima i lošeg poslovanja, piše portal CdM.

Tri novinarke tadašnje (Kneževićeve) Atlas televizije su ga 2011. godine tužile za mobing, nekoliko desetina zaposlenih je ostavio bez posla i ostao dužan oko 800.000 eura kada je ugasio Atlas TV, odnosno proglasio stečaj.

Nakon toga je lani pokrenuo A1, zaposlio nove ljude, iako radnike sa TV Atlas nije isplatio, podsjeća CdM.

Stečaj je nakon mučnih dešavanja, dugovanja zarada zadesio i Bolnicu Meljine koja je u njegovom vlasništvu. U ko­la­šin­skoj fa­bri­ci vo­de Li­po­vo, ko­ja je u vla­sni­štvu Atla­smont fon­da Du­ška Kne­že­vi­ća uveden je stečaj. Privredni sud je u februaru prošle godine usvojio zahtjev Poreske uprave i pokrenuo stečajni postupak u Fabrici vode Lipovo u Kolašinu, a stečajni sudija je za upravnika imenovo Dragana Milića iz Nikšića.

Poreska uprava je od kraja februara 2016. pokušala prinudno da naplati svoje potraživanje od 286 hiljada i oko 55 hiljada eura, ali joj to nije pošlo za rukom.

Fabrikom vode Lipovo gazduje kompanija Atlas invest i javnosti nepoznata arapska firma Mega Gulf Investments Holding iz Dubaija. Ovdje se donedavno flaširala voda “Akva monta”.

Iz Fabrike Lipovo su ranije više puta pred sudom saopštili da su vodili razgovore o izmirenju duga sa Poreskom upravom, ali taj sporazum nikad nije formalizovan, niti su se početkom prošle godine prijavili za reprogram svojih obaveza.

TV ATLAS

Televizija Atlas, iza koje stoje dvije Kneževićeve kompanije – Atlas grupa i Atlas invest, uvedena je u stečaj 2016. Ispostavilo se da su dugovanja televizije poprilična. Ukupan dug RTV Atlas nakon uvođenja stečaja iznosio je oko tri miliona eura od čega se radnicima duguje 800.000 eura, utvrđeno je na prvom ročištu u Privrednom sudu.

Pred Privrednim sudom od marta 2017. vodi se stečajni postupak protiv Atlas televizije, koji je pokrenula Agencija za elektronske medije. Njegov ishod čeka 36 bivših zaposlenih u Atlas televiziji.

MELJINE

Prošle godine je zbog lošeg poslovanja uveden stečaj u bolnicu Meljine. Apelacioni sud je poništio odluku Privrednog suda o uvođenju stečaja.

“To znači da nam nisu oduzeta upravljačka prava i vraćamo se na upravljanje u bolnicu Meljine. Odluka Privrednog suda treba da bude za mjesec, a u međuvremenu ćemo završiti stečaj”, kazao je Knežević Pobjedi.

Vlada je željela da raskine ugovor sa Kneževićem. Jedan od razloga je taj što je Atlas grupa od predviđenih 119 miliona u kompleks bolnice investirala samo tri. Takođe, iako to nije bilo dozvoljeno privatizacionim ugovorom, Knežević je imovinu bolnice založio za milionske kredite.

Knežević je pred kraj prošle godine istakao da su u toku su pregovori o rješenju za Bolnicu Meljine i da je na dobrom putu da napravi sudsko poravnanje sa Vladom. Atlas banka je najveći dio aktivnosti koje joj je propisala Centralna banka već ispunila i nastaviće sa jačanjem poslovnih pokazatelja, kazao je u intervjuu Pobjedi predsjednik Atlas grupe Duško Knežević.

“Privatizacija u kojoj je učestvovala Atlas grupa bila je ispravna i legitimna. Nesređeni imovinski procesi, finansijska kriza, neusaglašenost lokalne i centralne administracije, birokratizam i namjere interesnih grupa onemogućavali su realizaciju tih projekata u prethodnom periodu. Vjerujemo da se sada stiču uslovi za to”, kazao je Knežević odgovarajući na pitanje da li će naći rješenje za Meljine.

A1 TV

Atlas Media Group je lani pokrenula A1 televizijsku stanicu.

“Cilj nam je da Crna Gora ima TV stanicu koja neće robovati stereotipima i na kojoj će svi relevantni društveni akteri imati mogućnost da prezentuju svoje viđenje crnogorske stvarnosti,” saopšteno je tada “Vijestima”.

Upitani da li će u novoj TV biti angažovani bivši novinari i ostali zaposleni TV Atlasa, u odgovoru se navodi:

“Imajući u vidu ranije navođene otežane okolnosti rada crnogorskih komercijalnih medija i time rezultiranu zaostatak u isplatama, bili smo veoma korektni prema zaposlenima sa uslovima angažmana. Ulagali smo u njihovo obrazovanje, pružali im mogućnost da imaju dodatne angažmane koristeći kapacitete RTV Atlas. To znaju svi koji su radili na Atlas TV. Atlas Media Group će, naravno, raditi na tome da sa zaposlenim na nekadašnjoj Atlas TV nađe zajedničko rješenje”.

Oni su tada dodali je “kriterijum za angažmane, kao i do sada, i na novom kanalu A1 biti programske potrebe, kvalitet i profesionalnost”.

2016: Sindikat medija

U otvorenom pismu nadležnim državnim institucijama, političkim strankama, ambasadama i predstavništvima medjunarodnih organizacija, se navodi da se zaposlenima duguje pet zarada i da ih niko ne obavještava o tome kako vlasnik Duško Knežević i menadzment planira da izmiri svoje obaveze.

Podsjeća se i da se zaposlenima duguju porezi i doprinosi za nekoliko godina. U junu je zvanično saopšteno da ta medijska kuća samo poosnovu poreza i doprinosa duguje čak 732.000 eura. Od tada je taj dug značajno porastao. Uprava i dalje ćuti i o najavljenoj reorganizaciji programske šeme, kaže se u saopštenju i dodaje da su izuzetno zabrinuti za sudbinu kolega i koleginica i zbog sve izvjesnije mogućnosti da se jo šjedan medij u Crnoj Gori ugasi.

2011: Tri novinarke Atlas TV tužile su Kneževića za mobing.

U tužbi protiv RTV Atlas Duška Kneževića navodi se da je tuženi odgovoran da nadoknadi materijalnu štetu zbog duševnih bolova tri novinarke, izazvanih “konstantnom šikanom, diskriminacijom i mobingom”.

One traže da se presuda objavi o trošku RTV Atlas jer su im “grubo povrijeđena prava ličnosti budući da su medijski iskompromitovane… ukidanjem emisije “Glamour Noir”. U tužbi, one podsjećaju na značaj emisije koju su vodile, da su ugostile poznate javne ličnosti, političare, sportiste, glumce…

U tužbi se navodi da je Knežević pozivao na navodne radne novinarske prijeme, koji su se odlikovali nedovoljno transparentnom atmosferom i njegovim neadekvatnim ponašanjem, kao i postupcima njegovih gostiju”.

Iz svega navedenog se vidi da je činjenica da je u više Kneževićevih firmi u toku stečajni postupak i privremene mjere sa velikim izgledima da i radnici i povjerioci koji su sa njim poslovali i za njega radili ostanu bez ičega, odnosno da neće uspjeti da se naplate.

Knežević je dospio u žižu javnosti kada je CBCG uvela privremene mjere u njegove dvije banke-Atlas i Invest banke Montenegro. Nakon toga je izdat nalog za njegovo hapšenje ali je on samo nekoliko dana prije naloga privođenje napustio Crnu Goru. Kazao je da se neće vratiti u Crnu Goru da ne bi bio uhapšen, i može se zaključiti da je zabrinut samo za svoju poziciju, a da je zaposlene u kako tvrdi njegovoj više “nego poslovnoj imperiji” pustio niz vodu.

Пратите нас на

Коментари15

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније