Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

Objavila M.L.B.

19. 01. 2019. 08:07   >>  20. 01. 2019. 20:56

ZA RASKID UGOVORA

Turci nijesu uložili ni cent, zaposlili 12 radnika

Uslovi za raskid ugovora sa turskom firmom Montenegro Wood Sancakli Mobilya, koja je kupila, odnosno zakupila dijelove nekadašnjeg rožajskog Gornjeg Ibra, postoje, saopštio je bivši predsjednik Savjeta za privatizaciju Branko Vujović.

Vujović je 2015. godine bio na čelu Savjeta za privatizaciju, koji je u ime Vlade zaključio ugovor sa turskom firmom.

“Ugovorom o prodaji lamelirnice i zakupu prostora nekadašnjeg pogona za proizvodnju panel ploče, turska firma se obavezala da uloži određeni iznos u modernizaciju proizvodnje i da zaposli značajan dio radnika. Budući da to nije uradila u periodu na koji se obavezala, stvoreni su uslovi za raskid ugovora”, rekao je Vujović Pobjedi.

On smatra da je neophodno angažovanje nezavisnog revizora koji bi utvrdio činjenično stanje na terenu i predložio mjere u skladu sa ugovorom, kako bi sve bilo u zakonskim okvirima.

Firma Montenegro Wood Sancakli Mobilya je potpisala ugovor o zakupu pogona za proizvodnju panel ploče i postala vlasnik objekta lamelirnice, dijela imovine rožajskog drvoprerađivača. Ugovorom za pogon panela, koji važi sedam godina, bilo je predviđeno da zakupac obnovi proizvodnju bukovog i jelovog furnira. Kompletna proizvodnja trebalo je da ide u izvoz.

Iako je postojalo obećanje da će se i u tom pogonu otvoriti veći broj radnih mjesta, ukupno je zaposleno 12 radnika. Kompletan furnir koji je proizveden izvozili su u matičnu firmu u Turskoj.

Situacija sa lamelirnicom, u kojoj je trebalo da se prizvode stilice, još je gora. Prema ugovoru bilo je predviđeno da turska kompanija investira u modernizaciju pogona, tehnologiju i novu opremu više od 4,5 miliona EUR i da u naredne tri godine, odnosno do prošle, zaposli 159 radnika, od čega u prvoj godini 49.

Međutim, nije poštovana nijedna stavka ugovora. Fabrika nije puštena u rad, u objekat i novu tehnologiju nije investiran obećani iznos, niti je zaposlen i jedan radnik.

Proizvodnja u pogonu panela stopirana je krajem prošle godine, a deset radnika koliko je zaposleno poslato je na prinudni odmor do daljnjeg, bez objašnjenja.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније