Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

Objavila M.L.B.

20. 01. 2019. 14:22 >> 20:57
3

UTVRDITI ODGOVORNOST

CBCG: Nulta tolerancija na korupciju

Centralna banka Crne Gore se vodi načelom nulte tolerancije na korupciju i u potpunosti podržava reakcije nadležnih državnih organa, u smislu pokretanja postupaka za utvrđivanje eventualne odgovornosti zaposlenih u toj institucije, saopšteno je iz CBCG.

 

Poručuju da CBCG, ne samo da u potpunosti podržava, već insistira na reakciji nadležnih državnih organa.

“Stoga će, zbog indicija o koruptivnim aktivnostima bivšeg viceguvernera Velibora Miloševića, CBCG razmotriti dalji status imenovanog, trenutnog člana i predsjednika Odbora direktora Univerzal Banke AD, s obzirom na prethodno izdato odobrenje ovoj banci za njegov izbor za člana Odbora direktora. Istovremeno, iako čvrsto vjerujemo u kredibilitet operativnih lica iz Sektora za kontrolu banaka, CBCG će izvršiti internu provjeru njihovog postupanja u konkretnom slučaju”, saopšteno je iz CBCG.

Kažu i da sadašnji Savjet za finansijsku stabilnost nikada nije bio upoznat sa izvještajima o Atlas banci iz 2015.

“Iako laički istraživači, pozivajući se na “povjerljive izvore,” bezuspješno pokušavaju dovesti u vezu sadašnjeg guvernera sa izvještajem Atlas banke iz 2015. godine, ukazujemo da Savjet za finansijsku stabilnost, u sastavu iz 2015. godine, uključujući sadašnjeg guvernera, a tadašnjeg ministra finansija, nikada nije bio upoznat sa bilo kojim izvještajem o Atlas banci, što potvrđuju zapisnici sa sjednica ovog tijela. Takođe, ovo mogu potvrditi i tadašnji članovi Savjeta, kao i lica koja su prisiustvovala sjednicama Savjeta”, poručuju iz CBCG.

Navode da ono što je lako provjerljivo i za šta nijesu potrebni „povjerljivi izvori“ je da je sadašnji guverner sa menadžmentom promtno naložio implementaciju supervizorskih akcionih planova prema slabim bankama u 2017. godini.

Iz CBCG podsjećaju da je u 2018. godini uslijedila adekvatna reakcija CBCG.

Vodeći se principima efikasnog i brzog sprvođenja rezolucije banaka, donešene odluke o dokapitalizaciji Atlas Banke i uvođenju stečaja u IBM banci obezbijeđuju kontinuitet finansijske stabilnosti, punu odštetu malih deponenata i vrlo limitiranu izloženost države.

“Odluka o raspisivanju poziva za dokapitalizaciju Atlas banke i rješenje o uvođenju stečaja u IBM banci su donijeti u rekordno kratkom roku od uvođenja privremene uprave, a na osnovu nalaza i finansijskih izvještaja privremenih upravnika. Važno je napomenuti da CBCG, pozivom za dokapitalizaciju Atlas Banke, “ne kupuje vrijeme”, već implemenira jedini raspoloživi instrument, u skladu sa članom 126 Zakona o bankama. S tim u vezi, poziv za dokapitalizaciju Atlas banke je raspisan na rok od 35 dana”, saopšteno je iz CBCG.

Ponavljaju da je finansijska stabilnost sistema u potpunosti očuvana.

“Nijedan rani indikator koji se dnevno prati ne upućuje na bilo kakve negativne uticaje po finansijsku stabilnost. Naprotiv, nepromijenjena struktura depozita i njihov rast, u iznosu od 10 miliona eura, od dana uvođenja privremene uprave u dvije nesistemske banke, govori o procjeni tržišta da situaciju u dvije povezane banke smatra izdvojenim slučajem. Štaviše, bankarski sistem će brzom rezolucijom dvije slabe banke (kroz stečaj i/ili dokapitalizaciju) ojačati”, satoji u saopštenju CBCG.

Poručuju i da su ocjene i preporuke međunarodnih finansijskih institucija u punom kapacitetu reflektovane u akcijama CBCG.

“Svjetska banka nikada nije upozoravala na “selektivni pristup i neadekvatnu regulativnu politiku CBCG prema rizičnim bankama,” kako navode laički istraživači. Naprotiv, odobravajući garanciju Vladi (PBG1), Svjetska banka je u 2017. godini utvrdila da je CBCG odobrila odgovarajuće vremenski ograničene Akcione planove kontrole za tri banke koje su imale kvalifikovano mišljenje revizora za 2015. godinu. Postupajući po tim planovima, CBCG zahtijeva punu usaglašenost banaka sa minimalnim regulatornim zahtjevima i odredbama”, poručuju iz CBCG.

Svjetska banka je, kako navode, takođe utvrdila da je, tokom 2017. CBCG napredovala u prilagođavanju bilansa stanja slabih banaka, uključujući dodatne zahtjeve za rezervacijama i procese dokapitalizacije.

“Rezulate supervizorskih akcionih planova potvrđuje i MMF u svom izvještaju za Crnu Goru iz maja 2018. godine (prije pada garancije Kaspie i blokiranja likvidnosti od strane SDT-a), koji je ocijenio da su mjere iz supervizorskih planova kod tri male banke dovele do poboljšanja stanja u dvijema bankama. Kao naredni korak, u okviru odobravanja nove garancije Vladi (PBG2), Svjetska banka definiše da CBCG treba da preuzme aktivnosti na sanaciji, restrukturiranju ili likvidaciji banaka koje su materijalno neusklađene sa regulatornim zahtjevima, što CBCG upravo i radi”, zaključuje se u saopštenju CBCG.

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније