Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Objavila: J.B.Č. ]

25. 01. 2019. 15:23 >> 16:32
2

OD 1. JANUARA

Računi za struju veći, ali ne svima

Od 1. januara 2019. godine primjenjivaće se jedinična naknada za podsticanje proizvodnje električne energije za ovu godinu u iznosu od 0,9439 eura po kilovat satu (c€/kWh). Ona će ipak usloviti da računi za struju ostanu nepromijenjeni za 61 odsto domaćinstava, kazali su iz Ministarstva ekonomije.

Cijenu je utvrilo Ministarstvo ekonomije shodno zakonskoj obavezi a koja je propisana Uredbom o naknadi za podsticanje proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora i visokoefikasne kogeneracije.

Iz Ministarstva su saopštili da je ova godina posljednja u koju ulaze u rad veći proizvodni kapaciteti iz obnovljivih izvora energije, koji je garantovan otkupom po podsticajnim cijenama.

"Izmjenama i dopunama Uredbe o naknadi za podsticanje proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora i visokoefikasne kogeneracije obezbijeđeno je da posljedice tog povećanja ne dijele kupci koji efikasno koriste raspoloživu električnu energiju", objasnili su iz Ministarstva.

Kako dodaju utvrđeno je da naknada za podsticanje električne energije za ovu godinu za potrošnju električne energije u kategoriji domaćinstava ostaje nepromijenjena i za potrošnju prvih 300 kWh, što je iznos računa oko 30 eura.

"Na ovaj način obezbijeđeno je da posljedicu promjene cijena neće osjetiti oko 61 odsto domaćinstava, odnosno oko 200 hiljada potrošača, a da za sve ostale ona ostane nepromijenjena za potrošnju do tog iznosa", objasnili su iz Ministarstva.

Za potrošnju preko 300 kWh u kategoriji domaćinstava i svih ostalih kategorija distributivnih kupaca primjenjivaće se utvrđena naknada.

Primjena jedinične nakande za podsticanje se primjenjuje od 1. januara.

"U narednim godinama očekivani objekti velikog kapaciteta neće biti obuhvaćeni podsticajnim cijenama te to neće uslovljati promjene tarifa po tom osnovu", zaključili su iz Ministarstva.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније