Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Pobjeda; Objavila: M.M ]

26. 01. 2019. 08:49 >> 08:17
1

BEZBJEDNOST HRANE

Uništeno 28.000 kilograma kestena

Inspektori Uprave za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove u decembru prošle godine uništili su 28.000 kilograma kestena, zbog toga što su utvrdili da nije kvalitetan.

U izvještaju za prošli mjesec, koji je predstavljen juče, navodi se i da je uništena pošiljka griza u količini od 2.760 kilograma, jer pošiljka nije bila bezbjedna. Uništeno je i 28 komada drvenih paleta, jer su pronađeni štetni organizmi bilja.

“Fitosanitarna inspekcija je u decembru pregledala ukupno 1.494 pošiljki (uvoz/izvoz) i to 1.088 pošiljki pri uvozu, 51 pošiljki u provozu, 44 za reeksport, 299 pošiljki za izvoz i četiri ovjere carinskih deklaracija. Izdato je i četiri rješenja o zabrani uvoza pošiljki i četiri o uništenju pošiljke”, navodi se u dokumentu.

Ukupno je uzeto 222 uzorka, od čega, kako je navedeno, dva nijesu odgovarala propisanim zahtjevima.

U decembru je uzorkovano 20,4 odsto pošiljki iz uvoza precizirano je u izvještaju. Kada je u pitanju kontrola izvoza, fitosanitarna inspekcija je pregledala 343 pošiljki i izdala 299 fitosertifikata za izvoz kupusa, mandarina, suvog vrganja, ljekovitog bilja (kleka, žalfija).

“Rješenja su izdata i za rezanu drvenu građu, hranu za životinje sijeno, brašno i 44 fitosertifikata za reeksport”, piše u izvještaju.

Fitosanitarna inspekcija je u decembru kontrolisala uvoz hrane biljnog porijekla i to voće, povrće, žitarice i ostalu hranu biljnog porijekla koja je podvrgnuta jednostavnom procesu prerade mljevenjem i sušenjem.

Kontrolisana je i hrana neživotinjskog porijekla koja podliježe pojačanim službenim kontrolama na mjestima unošenja i hrane za životinje biljnog porijekla, sjemena i sadnog materijala, sredstava za zaštitu i ishranu bilja, kao i bilja, biljnih proizvoda i objekata pod nadzorom sa aspekta zdravstvene zaštite piše u dokumentu.

Inspektori su u decembru prošle godine kontrolisali 758 objekata u kojima se obavlja po slovanje hranom.

U kontrolisanim objektima utvrđeno je 116 nepravilnosti koje su se odnosile najčešće na nehigijensko rukovanje hranom tokom proizvodnje, prerade, obrade i čuvanja hrane, neo državanje higijene uređaja, prostorija, opreme, zatečenu hranu u prometu izmijenjenih organoleptičkih svojstava ili isteklog roka upotrebe i slično.

“Iz proizvodnje i prometa uzeto je 1.580 uzorka različitih vrsta hrane sira, jaja, mlijeka, hrane za posebne prehrambene potrebe, mesa i proizvoda od mesa, proizvoda od ribarstva, koštunjavog voća, svježeg i zamrznutog voća i povrća, pića i drugo. Provjeravana je prisutnost patogenih mikroorganizama ili prisutnost nedozvoljenih aditiva, teških metala, mikotoksina, histamina i drugih štetnih supstanci u skladu sa propisanim zahtjevima”, navedeno je u dokumentu.

Piše da su inspektori, zbog utvrđenih nepravilnosti u unutrašnjoj kontroli, preduzeli 134 upravne mjere.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније