Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Objavila: M.M ]

26. 01. 2019. 15:42 >> 15:13
2

EU STANDARDI

Zakonima do većeg poštovanja interesa potrošača

Ministarstvo ekonomije pripremilo je zakone o zaštiti prava potrošaca i stambenim kreditima, koji će dodatno osigurati interese potrošaća u pogledu bezbjednosti i kvaliteta proizvoda. To je i obaveza u okviru poglavlja i o slobodnom protoku robe i 28 o zaštiti prava potročača koje podrazumjeva obavezu usklđivanja domaćih sa evroskim propisima.

Unutrašnje tržište jedno je od centralnih stubova EU. Crna Gora je otvaranjem poglavlja o slobodi kretanja robe i zaštiti prava potrošača preuzela obavezu usaglašavanja zakona sa evropskim. Pripremljeni su Zakoni o zaštiti prava potrošaća i stambenim kreditima

“Nama je najvažnije da je potrošać siguran, bezbjedan, da je proizvod pouzdan, koji ne samo da ispunjava njegove potrebe nego mu garantuje da proizvod može zamjeniti i vratiti, a da ne bude na njegovu štetu,” kazao je Jovo Rabrenovic iz Ministarstva ekonomije. 

Pravni ekspert u projektu Ministarstva ekonomije i EK koji podrazumijeva tehničku i finansijsku podršku EU za usaglašavanje zakona, ističe važnost instituta kolektivne tužbe kojim će se dodatno zaštititi kolektivna prava potrošaca.

“EK cijeni da su najštetnije po društvo nepoštene ugovorne odredbe, vodosnabdjevanje, energetika, trgovine, bankarstvo, građevinarstvo telekomunikacije”, kaže Zvezadan Čađenović, pravni ekspert.

“To je najznačajniji institut u EU za zaštitu prava potrošaća”, smatra Rabrenović.

Usvajanjem evropskih propisa i standarda, crnogorski proizvođači imaće mogućnost da povećaju izvoz. Za slobodan protok robe i pristup jedinstvenom tržistu bitno je eliminisati barijere korišćenjem oznaka za sigurnost i kvalitet, sertifikate.

Iz Unije poslodavaca kažu da Poglavlje slobodnom protoku robe donosi i promjenu ponašanja domaćih proizvođača u pogledu usvajanja standarda, jačanja konkuretnosti i izvoza.

“Imamo jednu priliku i veliko tržište da plasiramo proizvode, da svoje poslovanje usklade i prilagode poslovanju u EU," kaže Filip Lazović iz Unije poslodavaca.

CG imaće tehničku i finansijsku pdršku EU u vrijednosti od milion eura za usaglašavanje zakona u poglavljima o slobodnom kretanju robe i zaštiti prava potrošača.

Kristina Pavićević, TVCG

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније