Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ RCG; Objavila: M.M ]

28. 01. 2019. 16:59   >>  16:32

DRECUN SMATRA

"Dobijanje ekonomskog državljanstva biće transparentno "

Program ekonomskog državljanstva neće ugroziti evropsku integraciju Crne Gore, uvjereni su u Vladi. To što je iz Evropske komisije poručeno da će izdavanje ekonomskih pasoša biti pod budnim okom Brisela, dobra je vijest za analitičara Predraga Drecuna. To će, kaže, pomoći da projekat bude transparentan i usmjeren na krajnji cilj- bolji život crnogorskih građana.

Pranje novca, izbjegavanje poreza, zaobilaženje pravila koja važe u Evropskoj uniji - rizici su koje nosi program ekonomskog državljanstva - zaključuju u Evropskoj uniji, na osnovu dosadašnjeg iskustva sa državama koje su na taj način privlačile strane investitore. Zato će zemlje kandidate, uključujući i Crnu Goru, posebno pratiti. 

Nemaju sa tim problema u Vladi. Kažu da će privrednike, koji budu željeli crnogorski pasoš, dobro provjeriti. Dejan Medojević za Radio Slobodna Evropa je saopštio da je za izbor provjerenih agenata već je raspisan javni poziv i on traje do kraja ovog mjeseca poslije čega će Sekretarijat za razvojne projekte onima koji ispune jasno propisane  uslove izdati licence. 
  
Kontrolisaće se i da li investitori ulažu predviđeni novac. Program je investicioni i usmjeren isključivo na podršku rastu i razvoju države kroz očekivano povećanje stranih direktnih investicija, i otvaranje novih radnih mjesta, saopšteno je ranije iz Vlade.

Da bi se ispoštovao taj krajnji cilj, dobro je što će Evropska komisija nadgledati kome Vlada u Podgorici daje ekonomsko državljanstvo, ocjenjuje ekonomski analitičar Predrag Drecun.

"Smatram da su takva upozorenja iz EK potpuno očekivana, to nikoga nije iznenadilo  i smatram da mogu pomoći samo našim institucijama da taj proces odrade transparentno. Tako da tu vjerujem da neće biti problema," rekao je Drecun.

Najviše dvije hiljade biznismena moći će, u naredne 3 godine, da dobije crnogorski pasoš, ukoliko na sjeveru ulože 250 hiljada, a u Podgorici i na primorju skoro pola miliona eura.

 Vesna Đurović, RCG

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније