Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Objavio: I. P. ]

01. 02. 2019. 06:39 >> 19:55
2

PURIŠIĆ SMATRA

Rast minimalne cijene rada važno pitanje

Povećanje minimalne cijene rada, sa ili bez uvođenja neoporezivog dijela zarade je važno ekonomsko, socijalno, pa i političko pitanje, sa ozbiljnim uticajem na socijalni standard stanovništva, poslovni ambijent, budžetske prihode, zapošljavanje i drugo pa zaslužuje i ozbiljnu analizu, kazao je ministar rada i socijalnog staranja Kemal Purišić.

 

On je istakao da je detaljna analiza koju priprema radna grupa Socijalnog savjeta u toku, njen rad nadgledaju Ministarstvo rada i socijalnog staranja, zajedno sa Ministarstvom finansija, a planirano je da se Socijalni savjet po pitanju povećanja minimalnih zarada izjasni do kraja marta.

Nakon toga, konačnu odluku donosi Vlada.

“Pomenuta radna grupa će dati svoje viđenje opravdanosti inicijative za povećanje minimalne zarade i odrediti se o modalitetima i nivou eventualnog povećanja, sa ili bez uvođenja neoporezivog dijela zarade. Nakon što se pripremi ta analiza, Socijalni savjet će je analizirati i zauzeti konačno stav oko toga. Odluku o promjeni iznosa minimalne zarade donosi Vlada, izjašnjavajući se u odnosu na predlog Socijalnog savjeta, imajući u vidu i ostale važne ekonomske parametre, kao što je opšti nivo zarada u zemlji, troškovi života, kretanje ekonomije, potrebu za zapošljavanjem itd. Ministarstvo rada i socijalnog staranja, zajedno sa Ministarstvom finansija koordinira u pripremnim aktivnostima na analizi ekonomskog ambijenta, u cilju sagledavanja efekata eventualnog povećanja minimalne zarade”, naveo je Purišić za Dnevne novine.

Prema njegovim riječima, planirano je da se rad radne grupe okonča tokom februara, da bi se Socijalni savjet po tom pitanju izjasnio do kraja marta ove godine.

“Dakle, kada Radna grupa za analizu minimalne zarade i smanjenje troškova zarade bude okončala rad, na sjednici Predsjedništva će se razmotriti taj materijal i proslijediti dalje Socijalnom savjetu na razmatranje i odlučivanje”, objašnjava Purišić.

On napominje da je povećanje minimalane zarade, sa ili bez uvođenja neoporezivog dijela zarade važno ekonomsko, socijalno, pa i političko pitanje, te da zaslužuje i ozbiljnu analizu.

“To opet podrazumijeva strpljivo kolektivno pregovaranje socijalnih partnera, vodeći računa o svim posljedicama i uvažavajući interese svih socijalnih partnera. Zbog toga ovom izazovu prilazimo vrlo ozbiljno i izrada predmetne analize traje dosta dugo. Nesporno je da bi eventualna promjena minimalne zarade bitno uticala na uslove poslovanja privrede, socijalni standard zaposlenih i niz vladinih politika i zbog toga će se konačna odluka donijeti tek nakon što se svi ti uticaji dobro izanaliziraju. S obzirom da Vlada donosi odluku o utvrđivanju iznosa minimalne zarade kroz proces socijalnog dijaloga, odnosno kolektivnog pregovaranja tri socijalna partnera, rano je da se izjašnjavamo o tom pitanju”, kazao je Purišić.

Na pitanje da li će zahtjevi predstavnika sindikata i poslodavaca biti ispunjeni, Purišić kaže da je nezahvalno to prognozirati jer se, kako ističe, promjene u visini minimalne zarade vrše kroz proces pregovanja.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније