Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

22. 08. 2013. 12:25   >>  12:26 1

EKONOMSKI RAST

Opet pojeftinila nafta

Na tržištima u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) i Evropi došlo je do novog pada cijena nafte, javlja agencija Anadolija.

 

 

Prema navodima američkih medija, nafta je pojeftinila zbog očekivanja da će Američka centralna banka (FED) ublažiti monetarne podsticaje za američku privredu.

Tako je cijena nafte za oktobar na berzi u Njujorku opala je za pet centi, odnosno na 103,80 dolara po barelu, a ista količina nafte koštala je na berzi u Londonu 109,60 dolara, što je 21 cent manje nego na kraju prošle sedmice.

Američki mediji tvrde da je do pada cijena došlo i nakon smirivanja tenzija u Egiptu koji su prije samo nekoliko dana prijetili da prerastu u građanski rat.

Takođe, prema podacima grupacije HSBC, indeks nabavki za potrebe proizvodnje u Kini je tokom avgusta uvećan na 50,1 poen, sa julskih 47,7.

Ekonomisti tvrde da je neka ekonomija u ekspanziji ukoliko navedeni pokazatelji rasta premaše granicu od 50 poena.

Ipak, rast industrijske aktivnosti u Kini poklopio se sa očekivanjima tržišta da bi FED uskoro mogao počati s ublažavanjem mjesečnih podsticaja privredi SAD-a u vrijednosti od 85 milijardi dolara.

Takođe, najnoviji izveštaji Američkog instituta za naftne derivate pokazuje da su zalihe nafte u SAD-u sredinom avgusta opale za 1,2 miliona barela, na 364,1 miliona barela.

(AA)

 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније