Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

Objavio: M.L.B.

06. 02. 2019. 17:41 >> 17:10

MINISTARSTVO POLJOPRIVREDE

IPARD program se uspješno realizuje

Realizacija IPARD II Programa u Crnoj Gori je uspješna i očekuju se značajni efekti po razvoj crnogorske poljoprivrede i prerađivačkog sektora, ocijenjeno je na današnjoj, četvrtoj sjednici Odbora za nadgledanje IPARD II programa, kojoj su prisustvovali i predstavnici Direktorata za poljoprivredu Evropske komisije.

Predstavnici Ministarstva informisali su prisutne da je u prvoj godini sprovođenja IPARD programa, kroz javne pozive za Mjeru 1 – Investicije u primarnu proizvodnju i Mjeru 3 – Investicije u preradu, pristiglo ukupno 434 aplikacija - 389 za primarnu proizvodnju i 45 za preradu. Naglašeno je da je proces evaluacije u toku i da se brzo očekuje potpisivanje ugovora za preradu, dok se potpisivanje ugovora sa poljoprivrednim proizvođačima za primarnu proizvodnju očekuje do kraja marta tekuće godine.

Zaključak Odbora je da se proces ugovaranja projekata, pristiglih po osnovu poziva za primarnu poljoprivrednu proizvodnju mora maksimalno ubrzati, uz poštovanje pravila i procedura koje su propisane.

Kako je saopšteno iz Ministarstva poljoprivrede to je, ujedno, bila i sugestija prisutnih predstavnika poljoprivrednih udruženja koji su istakli su da se taj proces mora ubrzati, jer je prošlo dosta vremena od objavljivanja javnog poziva.

“Izraženo je očekivanje da će realizacijom investicija crnogorska poljoprivreda i u dijelu primarne proizvodnje i prerade napraviti značajan iskorak u dijelu unapređenja i modernizacije poljoprivredne proizvodnje, postizanja konkuretnosti i mogućnosti kakve imaju njihove kolege u EU”, saopšteno je Ministarstva poljoprivrede.

Predstavnici Direktorata za poljoprivredu Evropske komisije pohvalili su napredak Crne Gore u implementaciji IPARD programa i takođe naglasili da se mora dalje unapređivati process, kako bi se aplikacije što prije obrađivale i kako bi u kraćem roku potpisali ugovore o podršci, otpočeli realizaciju investicija i iskorišćavanje dostupnih sredstava podrške od strane EU, ističući da je zajednički cilj što veća iskorišćenost sredstava.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније