Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Objavio: I. P. ]

12. 02. 2019. 06:47 >> 18:01
3

MUGOŠA

Firme Kneževića vodila žena s osnovnom školom

Na čelu pet firmi u okviru Atlas grupe izvršni direktor bila je žena sa osnovnom školom, koja nije ni znala koje pozicije pokriva, kazao je sinoć direktor Poreske uprave Miomir M. Mugoša, predstavljajući u emisiji TVCG “Argument” šemu poslovanja Duška Kneževića, prenose Dnevne novine.

 

“Imamo primjer zaposlene u Atlas banci, koja je banku napustila 31. avgusta. Na imena supruga, ćerke i sina registrovano je 13 firmi. Za sedam godina na računima ovih firmi došlo je 50 miliona eura. Od toga, četiri firme su ugašene, pa imamo početkom 2014. godine situaciju ugasi se jedna firma, gdje je izvršni direktor ćerka ove zaposlene, a sjutradan se formira i registruje druga firma, gdje je izvršni direktor suprug. Adresa je Cetinjski put b.b., Ulica Vaka Đurovića b.b. Oni nikada nijesu prijavili transakcije u svojim poslovnim knjigama i nikad Poreskoj upravi u godišnjim finansijskim izvještajima, koji moraju da se podnesu do 31. marta zajedno sa prijavom, nijesu prijavili dobit”, naveo je Mugoša.

Kako je dodao, drugi primjer kako je funkcionisao taj biznis je nekvalifikovani radnik sa završenom osnovnom školom, direktor pet kompanija koje su preko svojih računa tokom sedam godina prihodovale i na inostrane adrese transferisale 30 miliona eura.

“Kroz naš postupak u Poreskoj upravi svi ovi izvršni direktori su došli da daju izjave. Za sve ovo imam dokaze, a to su zapisnici koje su naši inspektori napravili tokom uzimanja izjava od ovih izvršnih direktora. Jedna gospođa nije ni znala da je direktor pet firmi. I sad pred crnogorskom javnošću kažem i pozivam, kako je to moderno danas da se kaže, istraživačke novinare, da dođu sjutra, preksjutra u PU, kod mene da im dam imena i prezimena 90 izvršnih direktora da provjere gdje imaju kancelariju i šta su oni uradili za ovih sedam godina. Potpuno odgovorno tvrdim da ova gospođa čiji sin radi u Atlas banci, kad je potpisala zapisnik, je zamolila da to uradi inicijalima jer nije znala sva slova iz svog prezimena”, rekao je Mugoša, pokazujući zapisnik koji je sačinio inspektor PU, a u kojem je izjava direktorice pet firmi.

Mugoša je rekao da je 67 firmi ugašeno, te da 10 miliona od 30 neće moći da naplate.

“To je bila takva šema, da se 31. marta, recimo, ugasi jedna firma, a 1. aprila otvori nova i nastavi poslovanje. Za 63 firme smo utvrdili nekih 22 miliona utajenog poreza na dobit… Samo u dva slučaja to je oko šest miliona, to ćemo moći da naplatimo, a oni neka se žale i ospore naša rješenja. Ta sredstva su, na sreću, blokirana odlukom Specijalnog tužilaštva, pa će ta sredstva moći da se naplate”, kazao je Mugoša.

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније