Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Mina business; Objavila: M.M ]

13. 02. 2019. 20:25   >>  19:53 3

PRIVREDNI FORUM

Hrvatska je značajan partner CG

Hrvatska je tradicionalno značajan spoljnotrgovinski partner Crne Gore, a njeno učešće u ukupnoj razmjeni u posljednjih pet godina se kretalo od 4,7 do 7,3 odsto, saopšteno je na Privrednom forumu koji se održava u Zagrebu.

Forum, na kojem učestvuje više od 110 preduzetnika, organiziuju Hrvatska gospodarska komora (HGK) i Privredna komora Crne Gore (PKCG), u okviru Evropske preduzetničke mreže.

Potpredsjednik PKCG Ivan Saveljić kazao je da je razvoj regionalne saradnje u Privrednoj komori jedan od najvažnijih ciljeva, pa je i današnji poslovni forum rezultat ovih napora, prenosi Infobiro.

Prema riječima Saveljića, Hrvatska je okončala proces evroatlantskih integracija, a doslednost i istrajnost kojom je slijedila svoje vanjske, političke i sigurnosne ciljeve, poslužila je kao primjer i uzor Crnoj Gori.

„Sada kada je naša zemlja članica NATO-a i uspješno napreduje u pregovaračkom procesu pristupanju EU, smatram da je bitno , da podsjetim na konstantnu otvorenu podršku u oblasti evropskih integracija koju je Hrvatska pružala Crnoj Gori“, rekao je Saveljić.

Kako je naveo, Crnoj Gori bi svakako bilo korisno hrvatsko iskustvo u privlačenju sredstava iz evropskih fondova, što bi moglo da dođe do izražaja u zajedničkim projektima na području ekologije i energetske efikasnosti.

„I mislim da danas ovdje sa obje strane imamo predstavnike firmi koje će sjutra da budu nosioci promjena na ovom području u Crnoj Gori“, dodao je Saveljić.

On je podsjetio da je hrvatski kapital prisutan u brojnim crnogorskim preduzećima.

„Značajnije investicije iz Hrvatske su, između ostalih, Hrvatski telekom, INA Crna Gora, Mercator, Karisma Adriatic, Ledo Crne Gore i drugi“, rekao je Saveljić i dodao da ukupne investicije iz Hrvatske iznose 66,6 miliona.

On je ocijenio da, pored saradnje u oblasti infrastrukture i energetike, akcenat treba staviti na jačanje saradnje u turizmu, trgovini i poljoprivredi.

„Pouzdane partnere možete naći i među našim IT kompanijama” naglasio je Saveljić

Potpredsjednik HGK Ivan Barbarić rekao je da je saradnja Crne Gore i Hrvatske prilika koju dvije zemlje do sada nijesu iskoristile na pravi način.

„Iako u porastu, robna razmjena je suviše skromna za naše dvije toliko bliske i prijateljske zemlje“, kazao je Barbarić.

Prema njegovim riječima, jedna od prepreka je svakako saobraćajna povezanost.

„Još nemamo, nažalost, direktnu avionsku liniju između naših glavnih gradova, a po pitanju povezanosti na jugu, očekujemo pomak gradnjom nove ceste na pravcu Dubrovnik - Zračna luka - granica sa Crnom Gorom“, naveo je Barbarić.

On je rekao da danas u Crnoj Gori posluje dvadesetak Hrvatskih kompanija i zastupništava, a od 1993. do polovine prošle godine Hrvatska je u Crnu Goru uložila 245 miliona eura.

„Bilježimo porast izvoza od 15 odsto u prvih 11 mjeseci prošle godine sa sveukupnom robnom razmjenom od 179 miliona EUR za isto razdoblje. Smatramo da možemo puno bolje”, istakao je Barbarić.

On smatra da prostora za jaču saradnju ima u energetici i trgovini, posebno u obnovi željezničkih vozila, u graditeljstvu, kao i u rekonstrukciji luka i marina i u sektorima gdje je rast prisutan u obje zemlje, a to su IT i turizam.

”U turizmu se to odnosi na saradnju turističkih agencija za goste koji obilaze regiju, ali i na razmjenu iskustava po pitanju održivosti. Dobar je primjer upravljanje dolascima brodova na kružnim putovanjima” kazao je Barbarić.

Kako je saopšteno na Forumu, ukupna robna razmjena Crne Gore sa Hrvatskom je tokom 2017. godine iznosila 133,7 miliona eura, i veća je za 18,3 odsto u odnosu na godinu ranije.

Obim robne razmjene Crne Gore i Hrvatske u periodu od januara do novembra prošle godine iznosio je 144,2 mililona eura, izvezeno je robe u vrijednosti od 3,4 miliona, dok je uvoz iznosio 140,8 miliona eura.

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније