Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Objavila: M.M.Lj. ]

14. 02. 2019. 12:27 >> 12:00
4

STANIĆ OCIJENIO

Poskupljenje struje će osiromašiti građane

Portparol i član predsjedništva Socijaldemokratske partije (SDP) Mirko Stanić kazao je da će Vlada i državna EPCG kroz dvije aktivnosti dovesti do povećanja struje za najmanje 5.4 odsto do 8.8 odsto u prva dva mjeseca što je najveće povećanje u proteklih nekoliko godina i što će dovesti do inflatornog udara koji će značajno osiromašiti naše sugrađane.

"Jedini koji će od ovoga zaraditi su vlasnici mHe i vjetroelektrana, kojima će se preliti milioni iz osiromašenih džepova građana Crne Gore", smatra Stanić.

On je ocijenio da Vlada Crne Gore, direktno ili preko preduzeća u svom vlasništvu, skoro svake godine građanima Novu godinu čestita talasom poskupljenja.

"Predhodne dvije godine je to bilo uvođenje akciza na gorivo i povećanje stope PDV-a, a ove godine je na red došla struja koja, pored hrane, često predstavlja najveći izdatak za prosječnu crnogorsku porodicu", navodi se u saopštenju.

Struja je već od januara povećana za 2.7%, bez predhodne najave i uz, kako kaže Stanić, nemušta objašnjenja o obnovljivim izvorima energije.

"A profit za taj biznis će da plate stotine hiljada građana Crne Gore, koji su već neprijatno iznenađeni računom za struju za januar u kojem je preko duplo povećan iznos za dvije tarife OIE 1 i OIE 2 i gdje sada već na oko 100 eura računa plaćate blizu 10 eura za ove porodične biznise", navodi portparol SDP-a.

On objašnjava da je kilovat struje koju građani potroše u jeftinoj tarifi 2.45 centi, a nadoknada za obnovljive izvore energije ako troše preko 300 kilovata (a to su oprilike sva domaćinstva sa 2 ili više člana) skoro 1 cent.

"Na računu od 100 eura ćete struje platiti samo 30-tak eura struje, ostalo su nadoknade, mrežni kapaciteti, PDV i naravno "biznisi" kumova i sina", navodi se u saopštenju.

"S druge stane, EPCG, koja je od prošle godne sa crnogorskim menadžementom i gdje država Crna Gora treba da ima skoro 70% akcija, poslije godine u kojoj je ostvarila skoro 50 miliona eura profita donosi odluku o povećanju struju od 1. marta za 2.7% do 6% čime će značajno udariti na standard građana. Znajući da je struja ugrađena u skoro proizvode i usluge u našoj zemlji sigurno će se stvoriti inflatorni udar koji je prošle godine zbog akciza i PDV-a smanjio vrijednost plata i penzija za oko 3%", zaključio je Stanić.

Пратите нас на

Коментари4

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније