Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Objavila: M.M ]

14. 02. 2019. 14:44   >>  14:13 1

EPCG, RAE I MINISTARSTVO

USS: Da razmotre opravdanost povećanja cijene struje

Unija slobodnih sindikata saopštila je da će sjutra na sjednici Predsjedništva Socijalnog savjeta podnijeti zahtjev da se, kao posebna tačka dnevnog reda sjednice Socijalnog savjeta, čije je održavanje planirano krajem ovog mjeseca, razmatra pitanje opravdanosti povećanja cijene električne energije i to u prisustvu predstavnika Elektroprivrede, predstavnika RAE-a i Ministarstva ekonomije.

Unija slobodnih sindikata je zabrinuta zbog najnovije najave poskupljenja  struje. Oni su negodovali zato što, kako su naveli u saopštenju, cijene rastu ali ne i standard građana.

"Unija slobodnih sindikata Crne Gore izražava zabrinutost povodom najnovijeg, najavljenog, poskupljenja cijene električne energije. Postalo je pravilo da početak svake kalendarske godine obilježi udar na budžete zaposlenih i građana. Tako je početak 2018. godine obilježen povećanjem poreza na dodatu vrijednost sa 19 na 21%, poskupljenje električne energije za 2,7% i stagniranje ili zamrzavanje zarada, dok smo ove godine, počev od januara mjeseca zaoukupljeni iščekivanjem najnovijeg poskupljenja električne energije koje će ići čak do 6%", navodi se u saopštenju. 

Iz Unije slobodnih sindikata navode da se Elektroprivreda Crne Gore,  potrudila da Crna Gora bude u samom vrhu kada je u pitanju cijena električne energije po kilovat-satu.

"Sa druge strane, nije da se možemo pohvaliti prednjačenjem u rastu standara zaposlenih i građana. Podsjećamo da su potrošačke cijene u 2018, u odnosu na 2017, zabilježile rast od 2,6%. Trend rasta očekuje se, realno, i 2019. Ukupna vrijednost minimalne potrošačke korpe za decembar 2018. godine iznosila je 635,8 eura, dok je prosječna zarada u istom periodu iznosila 513,oo eura u neto iznosu, a sve to uz činjenicu da minimalna zarada od 2013.godina, do danas, iznosi svega 193,oo eura, i suprotno zakonskoj definiciji, nije usklađivana na polugodišnjem nivou", naveli su iz USS.

Oni negoduju jer će, kako kažu., teret veće cijene struje kao i uvjek snositi građani.

"Ovo poskupljenje će, samo po sebi, izazvati dalekosežne posljedice i usljed toga što će direktno ili indirektno uticati na povećanje cijena ostalih roba i usluga ali i na poslovanje privrednih subjekata što će biti novi adut u rukama poslodavaca da, usljed visokih opterećenja, neće imati prostora za povećanje zarada. Očigledno je, međutim, da nikoga ne brine što većina građana Crne Gore nema sredstava da sebi priušti osnovnu životnu egzistenciju, a kamoli da plaćaju ekstremno visoke račune. Postaje više nego zabrinjavajuće da ovakve cjenovne udare, posebno kada je u pitanju električna energija, niti u jednom segmentu ne prati adekvatan rast životnog standarda", ističe se u saopštenju. 

USSCG će na sjutrašnjoj sjednici Predsjedništva Socijalnog savjeta podnijeti zahtjev da se, kao posebna tačka dnevnog reda sjednice Socijalnog savjeta čije je održavanje planirano krajem ovog mjeseca, razmatra pitanje opravdanosti povećanja cijene električne energije i to u prisustvu predstavnika Elektroprivrede Crne Gore, predstavnika RAE-a i Ministarstva ekonomije.

"Posebno ćemo insistirati da dobijemo pojašnjena o tome da li postoji studija, odnosno analiza opravdanosti povećanja električne energije, kao i to kako je moguće potencirati "tržišne cijene" u netržišnim uslovima gdje nema konkurencije, odnosno kako je moguće povećanje cijene električne energije karakterisati "brigom o budžetu potrošača", i to u situaciji kada opada standard i platežna moć građana, tj. njenih potrošača," zaključili su u saopštenju.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније