Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

Objavio: M.L.B.

14. 02. 2019. 17:16   >>  16:51

RADUNOVIĆ SA DELEGACIJOM EK

Cilj smanjenje razvojnog jaza

Strateški cilj Crne Gore je održiv i inkluzivan ekonomski rast koji će doprinijeti smanjenju razvojnog jaza u odnosu na prosjek država članica EU i povećanju kvaliteta života građana.

To je saopštio ministar finansija Darko Radunović, tokom sastanka sa predstavnicima Evropske komisije koji borave u Crnoj Gori povodom ocjene Programa ekonomskih reformi 2019 – 2021.

Sastanku su prisustvovali državna sekretarka Nina Vujošević, generalna direktorica Direktorata za ekonomsku i razvojnu politiku, Iva Vuković, generalna direktorica Direktorata za lokalnu samoupravu i privredna društva u većinskom vlasništvu države, Snežana Mugoša, generalni direktor Direktorata za državni trezor, Dragan Darmanović i v.d. generalnog direktora Direktorata za državni budžet Bojan Paunović.

Vlada Crne Gore je Program ekonomskih reformi 2019 – 2021 usvojila i najvažniji je dokument u ekonomskom dijalogu sa Evropskom unijom.

Ministar Radunović je istakao da Program ekonomskih reformi sadrži strateški cilj Crne Gore, a to je održiv i inkluzivan ekonomski rast koji će doprinijeti smanjenju razvojnog jaza u odnosu na prosjek država članica EU i povećanju kvaliteta života građana.

Zahvalivši se na značajnoj pomoći koju je EK pružila u prethodnom periodu tokom izrade Programa ekonomskih reformi 2019 - 2021, ministar Radunović je ponovio da je Crna Gora tokom prethodne dvije godine postigla snažan ekonomski rast.

Kako podsjeća ministar, tokom 2017. godine imali smo rast po stopi od 4,7 odsto, a u toku 3 kvartala 2018. po stopi od 4,9 odsto.

Radunović kaže da su tome najviše doprinijeli veliki investicioni razvoj, kao i dobri rezultati postignuti u turizmu i sektoru energetike.

„Aktivnosti Ministarstva finansija su usmjerene u dva pravca: na jačanju makroekonomske stabilnosti i sprovođenju strukturnih reformi“, kazao je Radunović.

Partnere iz EK je upoznao sa tim da je tekuća potrošnja bila pokrivena tekućim prihodima i da je po pitanju budžetskog deficita ostvaren iskorak tokom 2018. i da je on bio 3,5 odsto za razliku od 2017. godine kada je iznosio 5,6 odsto.

„Ministarstvo finansija je u završnoj fazi rada na Zakonu o javno – privatnom partnerstvu, Zakonu o javnim nabavkama i Zakonu o fiskalizaciji u prometu proizvoda i usluga“, kazao je Radunović i naveo je da je Vlada Crne Gore u prethodnom periodu donijela niz zakona među kojima su Zakon o finansiranju lokalne samouprave, Zakon o lokalnim komunalnim taksama, Zakon o administrativnim taksama sa ciljem unapređenja poslovnog ambijenta.

Najavio je i da će Ministarstvo finansija sprovesti postupak javne rasprave na set zakonskih rješenja koji će unaprijediti sektor finansija i doprinijeti finansijskoj stabilnosti u Crnoj Gori, a koje je pripremila Centralna banka Crne Gore.

Predstavnici EK su pozitivno ocijenili novi Program ekonomskih reformi 2019 – 2021 i konstatovali da je napravljen korak naprijed u odnosu na prethodni.

Istakli su da je kvalitet dokumenta dobar, da je dobro strukturiran i da ga odlikuju pozitivne osobine te da su sadržane informacije u njemu koncizne i korisne.

„U oblasti strukturnih reformi tri preporuke odnose se na aktivnosti vezane za smanjenje sive ekonomije tj. smanjenje učešća neformalnog sektora u ekonomiji, zatim povećanje stope aktivnosti stanovništva i poboljšanju funkcionisanja tržišta rada, kao i unapređenje poslovnog ambijenta“, saopšteno je iz Ministarstva finansija.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније