Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Objavila: M.M.Lj. ]

15. 02. 2019. 18:28   >>  17:56

IZ MINISTARSTVA PORUČILI

Cetinjani da iskoriste sredstva iz Agrobudžeta

Predstavnici Ministarstva poljoprivrede poručili su danas poljoprivrednim proizvođačima sa Cetinja da iskoriste mogućnosti podrške za jačanje proizvodnje i povezivanje sa turizmom, za šta je ove godine obezbijeđeno 52,4 miliona eura, 12 miliona više nego lani.

 

Poljoprivredni proizvođači sa područja Prijestonice imali su danas priliku da se u direktnoj komunikaciji sa predstavnicima Ministarstva upoznaju sa mogućnostima ovogodišnje podrške za unapređenje poljoprivredne proizvodnje, kroz Agrobudžet za 2019. godinu.

“Proizvođači su informisani o svim mjerama podrške koja je opredijeljena kroz direktna plaćanja u biljnoj i stočarskoj proizvodnji (subvencije i premije), kao i mjere ruralnog razvoja koje će se realizovati putem javnih poziva za podršku investicijama.  Proizvođačima je sugerisano da iskoriste javne pozive jer je riječ o mogućnosti dobijanja bespovratne podrške za investicije koje će im obezbijediti da povećaju i modernizuju proizvodnju i postanu konkuretniji na tržištu”, navodi se u saopštenju Ministarstva.

Podsjetili su proizvođače da je tokom ove sedmice Ministarstvo objavilo tri javna poziva koja se odnose na podršku investicijama u vinogradarstvu i vinarstvu, zatim voćarstvu, kao i uvođenju standarda kvaliteta i bezbjednosti hrane.

“Pozvali su ih da prate naredne javne pozive, a  koji se odnose na ostale mjere ruralnog razvoja, kao što su nabavka stočnog fonda, razvoj ruralnog turizma, nabavku mehanizacije, sistema za navodnjavanje, zatim pozive za sektor pčelarstva, povrtarstva i druge”, kažu iz Ministarstva.

Posebno interesovanje prisutni su iskazali za realizaciju mjera koje se odnose na vodosnadbijevanje, nabavku mehanizacije, adaptaciju objekata u biljnoj i stočarskoj proizvodnji, ali i mogućnosti za početnike u poljoprivredi, gdje im je rečeno da će i ove godine biti nastavljen Program za mlade farmere kroz koji mladi mogu dobiti bespovratnih 10.000 eura za pokretanje agrobiznisa.

“Na prezentaciji je istaknuto da je za podršku crnogorskim poljoprivrednicima ove godine obezbijeđeno značajno više sredstava u odnosu na prošlu, kroz Agrobudžet koji iznosi 52,4 miliona eura(12,4 miliona veći). Za mjere za koje je u prošloj godini vladalo veliko interesovanje poljoprivrednika povećan je iznos opredijeljenih sredstava. Najveći broj mjera se odnosi na ruralni razvoj i to 24, zašta je opredijeljeno 32,7 miliona eura, što znači da rast sredstava za podršku ruralnom razvoju od preko 9 miliona eura”, piše u saopštenju.

Imajući u vidu neiskorišćene potencijale, posebno u dijelu biljne proizvodnje, ali i mogućnosti povezivanja sa rastućom turističkom privredom na području Prijestonice,  predstavnici Ministarstva pozvali su proizvođače da nastave kontinuiran dijalog i obećali pomoć u daljem informisanju i savjetovanju prilikom podnošenja zahtjeva za podršku, kako bi iskoristili raspoloživa značajna sredstva iz Agrobudžeta.

“U tom dijelu sugerisano im je da se fokusiraju na mjere za povećanje proizvodnje, unapređenje kvaliteta proizvoda, modernizaciju proizvodnje, uvođenje standarda bezbjednosti hrane, kako bi se prepoznatljivi autohtoni proizvodi sa ovog područja dobili na još većoj vrijednosti. Pojašnjena im je i mogućnost podrške kroz mjeru vezanu za razvoj dodatnih aktivnosti na poljoprivrednim gazdinstvima koja će se realizovati kroz  MIDAS 2 projekat.”

Predstavnici Biznis Centra sa Cetinja koji su prisustvovali prezentaciji, takođe su istakli spremnost da proizvođačima pruže besplatnu pomoć u pripremi dokumentacije, zahtjeva za podršku i projekata.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније