Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Objavila: M.M ]

15. 02. 2019. 19:43   >>  19:30 5

ŽUGIĆ O ATLAS BANCI

"Moguće da se u dokapitalizaciju uključi i država"

Mjere koje je Centralna banka Crne Gore preduzela prema Invest i Atlas banci, adekvatne su i opravdane, saopštio je Savjet za finansijsku stabilnost Centralne banke. Povodom situacije u Atlas banci, zaključeno je da bilo koji scenario neće imati posljedice koje bi mogle ugroziti finansijski sistem. Guverner Centralne banke, Radoje Žugić, gostujući u emisiji “Živa istina”, kazao je da postoji interesovanje za dokapitalizaciju Atlas banke, te da ne isključuje ni mogućnost da se u dokaptalizaciju uključi i država, što je bio slučaj u nekim evropskim zemljama.

"Za sad nema interesovanja od vlasnika akcija banke za dokapitalizaciju, ali imaju prostora do 26. ovog mjeseca. Imali smo već konkretno interesovanje investitora iz inostranstva, ali je ono bilo kontaminirano", kazao je Žugić.

Jeste jeftinije, kaže Žugić, osnovati novu banku, ali Atlas banka ima imovinu, određene kredite, menadžment i brojne benefite u prilog odluke da neko kupi tu banku. Guverner CB CG podsjeća da je Atlas do momenta sačinjavanja tog izvještaja bila veoma interesantna za dokapitalizaciju aktuelnim ili nekim spoljašnjim vlasnikcima.

Ukoliko izostane dokapitalizacija, Država, kako smatra Žugić, treba da napravi višeslojnu analizu i odluči da li da uđeu vlasničku strukturu banke?

U fokusu je, kako kaže, stabilnost finansijskog sistema kao i deponenti,tako da ni eventualni stečaj ili likvidacija Atlas banke ne mogu da ugroze temelje bankarskog sektora.

"Finansijski sistem je unaprijeđen. Od 7. decembra do danas depoziti su porasli 31 milion, likvidna aktiva je porasla sedam miliona. Naša proaktivna funkcija i dnevna kampanja uticala su na to da štediše imaju povjerenja u bankarski sistem. Mi smo rekorderi u liječenju bankarskog sistema. Ne očekujem nikakvo novo remećenje osnovnog našeg plana i stabilnosti u slučaju i da se desi stečaj", kazao je Žugić.

Žugić je poručio građanima i štedišama da su njihovi štedni ulozi sigurni.

"Ne vjerujte špekulacijama, samo pratite pažljivo saopštenja CB Crne Gore", apeluje Žugić.

Na posljednjem sastanku sa svim glavnim izvršnim direktorima banka, sa direktorom FZD i sa predstavnicima CB je, kako tvrdi Žugić, bilo riječi o određenon moralnom hazardu i nelojalnoj konkurenciji od strane bankara.

"CB u slučaju da bilo ko pokuša da podrije finansijsku stabilnost, mora reagovati. Dozvoljena je samo lojalna konkurencija.Tačno je da je jedna od banaka inicirala šaptačku diverziju. Koja je to banka ne bih pomenuo jer moram da se staram o zdravlju banaka i bankarskom sistemu i treba da spriječimo sve što može da podrije finansijsku stabilnost. CB ima instrumente da to sanira ali imam informaciju da se nakon naše kordinacije to u potpunosti zaustavilo. Ako bi se to nastavilo, primjenićemo sve moguće instrumente" naveo je Žugić.

Žugić je konstatovao da pred međunarodnim finansijkim institucijama CB ne stoji tako dobro kao što je stajala, a uzrok tome, kako kaže, nije ono što se dešavalo u bankama Duška Kneževića.

"U Crnoj Gori je bilo pokušaja da se uruši imidž CB. Na nama je da ono što je aktuelno, saopstavamo javnosti. Ja nisam neko ko je naučio da ratuje sa bilo kime, ali imamo i kapaciteta i znanje da se održimo u kolosjeku", kazao je Žugić.

Njegova bliskost sa Kneževićem, kako kaže, postoji samo u sitemskom pristupu.

"Ne samo Atlas banka već i sve druge banke imaju punu proofesonalnu bliskost sa guvernerom i svim dijelovima organizacije CB u Crnoj Gori. U vremenu prije same privremne uprave u Atlas banci, imali smo više koordinacija sa upravom, rukovodiocima i akcionarima te banke. Na svakom sastanku sam molio nemojte nas dovesti do imperativne norme i to za njih nije bila tajna", kazao je Žugić.

Kada je posrijedi namjera da OTP kupi SG, banku Žugić je kazao da zahtjev prema CB jos nije dosao.

"Ako ga dobijemo napravićemo detaljnu analizu uticaja na sistem. Ako se odlučimo za da, tražićemo punu socijalnu sigurnost svih zaposlenih radnika. Analiziraćemo strukturu vlasništva u OTP", zaključio je Žugić.

Živu istinu gledajte večeras od 20 sati na Prvom i SAT kanalu RTCG.

Пратите нас на

Коментари5

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније