Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Objavila: R.P. ]

18. 02. 2019. 14:54 >> 14:22
3

GOLUBOVIĆ STUDENTIMA

U biznis se ne ulazi da bi se probalo, već uspjelo

"Za uspjeh u biznisu je potrebno znanje, čije se sticanje ne završava okončanjem studija, već traje tokom cijelog života. Znanje, odnosno diploma, nijesu dovoljni preduslovi za uspjeh. Znanje koje ste stekli tokom školovanja morate transformisati u vještine, koje vas, uz dozu hrabrosti, vode uspješnom biznisu". Ovo je studentima Ekonomskog fakulteta Univerziteta Crne Gore poručio predsjednik Privredne komore Vlastimir Golubović, tokom predavanja na temu "Poslovanje u Crnoj Gori, izazovi i šanse".

Predsjednik Komore je ukazao da se biznis ne pokreće na kratak rok, jer on ne može biti uspješan u tom periodu. Prema njegovim riječima, biznis nema granica i ne treba ga ograničavati jednim tržištem, posebno ovako malim i otvorenim kakvo je crnogorsko.

"Biznis mora da se razvija i izlazi iz regionalnih okvira. Kada razmišljate o biznisu nemojte svoje ambicije zadovoljiti time da budete prosječni, već da uvijek budete među prvima. A da biste bili u toj poziciji, potrebno je da imate stručan, obrazovan kadar koji ćete, zajedno sa vama, usavršavati cijelog radnog vijeka. Najveći kapital svakog biznisa su obrazovani i kreativni mladi ljudi" kazao je Golubović.

Za uspješno poslovanje, naglasio je on, takođe je neophodno uvoditi standarde u tehnološke procese, te izgraditi povjerenje sa poslovnim partnerima, klijentima i zaposlenima.

Golubović je iznoseći lično iskustvo u poslovanju, podsjetio da je pozicija najstarije poslovne asocijacije značajno ojačana, nakon što je početkom prošle godine stupio na snagu novi Zakon o Privrednoj komori, čime je ona postala institucionalni partner donosiocima odluka na državnom i lokalnom nivou.

Privredna komora daje mišljenje o tekstovima zakona koji se odnose na poslovni ambijent, prije nego dođu na Vladu.

Privredni rast i ove godine

Govoreći o privrednim kretanjima, Golubović je ukazao na veliki napredak u razvoju koji je postignut od sticanja nezavisnosti Crne Gore. Prema njegovim riječima, "i prethodnu godinu je obilježio ekonomski rast po jednoj od najvećih stopa u Evropi i očekuje se da će ona iznositi 4,9 odsto. Pozitivni trendovi se nastavljaju i u prvim mjesecima 2019. godine".

Ocjenjuje da posebno raduje evidentan rast u realnom sektoru, kao i da će značajne rezultate dati investicije od 270 miliona eura planirane u agraru tokom narednih godina. Šansu za razvoj vidi u povezivanju poljoprivrede i prehrambene industrije sa turizmom, na čemu se intenzivno radi.

Koristi od ulaska u NATO i EU

"O povoljnom ambijentu za poslovanje i ulaganje govore i strane direktne investicije koje su u 2018. dostigle blizu 800 miliona eura. Rastu investicije iz zemalja članica NATO, nakon pristupanja naše zemlje toj alijansi" naglasio je Golubović.

"Nadam se da će u narednih nekoliko godina Crna Gora postati članica Evropske unije. Evropske integracije znače uvođenje standarda u poslovanje, unapređenje sistema obrazovanja i prisustvo na velikom tržištu, uz slobodan protok roba i kadrova" kazao je Golubović, dodajući da je jako značajna i brzina ulaska u EU, jer bi na taj način mogli što prije da koristimo njene strukturne fondove i dodatno podigli nivo ekonomskog razvoja.

Partnerstvo u korist studenata

Dekan Ekonomskog fakulteta prof. dr Nikola Milović je kazao da je partnerstvo dvije institucije višedecenijsko.

Jedan od vidova partnerstva je participacija profesora i studenata Ekonomskog fakuteta u radu Konferencije o ekonomiji koju Komora već godinama organizuje, naglasio je Milović.

"Ekonomski fakultet mora da uradi sve kako bi njegovi studenti sjutra bili spremni za biznis. Zato je potrebno da imamo snažno partnerstvo sa institucijama kakva je Privredna komora"  kazao je Milović.

Predavanje je organizovano u okviru manifestacije "The Right Start", svojevrsne uvertire za ljetnji semestar na Ekonomskom fakultetu.

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније