Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Objavio: I. P. ]

19. 02. 2019. 11:49 >> 11:24
6

NURKOVIĆ OCIJENIO

Autoput potreban za brži razvoj sjevera

Kapitalni projekti, poput autoputa Bar-Boljare, neophodni su za brži i efikasniji razvoj države, naročito sjevera Crne Gore, imajući u vidu ubrzan razvoj turističke privrede, ocijenio je ministar saobraćaja i pomorstva Osman Nurković.

On se danas sastao sa prvim potpredsjednikom Evropske Banke za obnovu i razvoj (EBRD) Jurgenom Rigterinkom, koji je ocijenio da su "impresivni rezultati koje je od osamostaljena do danas postigla Crna Gora".

Podsjetio je na skoro 60 projekata koji su uz podršku EBRD realizovani u Crnoj Gori u prethodnom periodu, što je za relativno malu ekonomiju veliko dostignuće, a oko 30% tih projekata odnose se na saobraćaj i infrastrukturu.

"Zadovoljni smo dosadašnjom saradnjom, što nam ne daje za pravo da usporimo, već nam daje podstrek da snažnije sarađujemo u oblasti saobraćaja", istakao je Rigterink.

Nurković je tokom sastanka upoznao goste sa statusom realizacije nekoliko kapitalnih projekata u oblasti saobraćaja u Crnoj Gori, pa je bilo riječi o izgradnji prioritetne dionice autoputa Bar–Boljare, planovima za narednu dionicu Mateševo–Andrijevica, koncesionom aranžmanu za crnogorske vazdušne luke, ali i stanju u željezničkom saobraćaju, konkretno o mogućnostima nabavke voznih sredstava i posebne mašine za održavanje pruga.

"Resorni ministar još jedanput je istakao više faktora koji su bili odlučujući da se realizuje projekat izgradnje autoputa Bar – Boljare, bez kvalitetne infrastrukture nema razvoja privrede, potencijali sjevera države su neiskorišćeni što je i uzrok pojačane migracije stanovništva sjeverne regije, prioritet Vlade Crne Gore jeste ravnomjeran razvoj svih djelova države", saopšteno je iz Ministarstva saobraćaja.

Državna sekretarka Angelina Živković govorila je o potencijalnim modelima finansiranja razvojnih projekata u saobraćaju, ali i dosadašnjim grantovima i podrškom koju evropski fondovi pružaju Crnoj Gori.

Nurković je, kako je saopšteno, naveo da su kapitalni projekti, poput autoputa Bar Boljare, neophodni za brži i efikasniji razvoj države, naročito sjevera Crne Gore u pravom smislu te riječi, imajući u vidu ubrzan razvoj turističke privrede.

U prilog tome je i činjenica da Vlada Crne Gore intezivno radi na izgradnji ski centara i smještajnih kapaciteta na sjeveru države.

"Neophodna su značajna ulaganja države u infrastrukturu, koja obuhvata ne samo puteve, aerodrome i željeznice, već i infrastrukture u gradskim sredinama, kao što su upravljanje otpadom, vodosnabdijevanje i tretman otpadnih voda, zdravstvo i obrazovanje", zaključili su sagovornici.

Пратите нас на

Коментари6

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније